Solda güç birliği ve emperyalizm (1)

Bir süreden beri solda güç birliği konusu yeniden gündemde. Kitleler, özellikle de sol ve sosyalist düşünceye sempati duyan kitleler, ülkemizde çok sayıda küçük sol örgütün varlığından şikayetçi. Solun neden birleşemedigini sürekli sorguluyorlar. Solun, küçük örgütlenmelerle  gücünü dağıttığını ve etkili olamadığını dile getiriyorlar. Solda birlik talep ediyorlar.

Son genel seçimlerde TDP’nin meclis dışında kalmasına, sol içindeki bu dağınıklığın sebep olduğu kanaati yaygın. Seçimlerden sonra gerçekleştirilen TDP Genel Kurulunda başkan seçilen Sayın Mine Atlı, solda güç birliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Bu amaçla tüm ‘sol’ parti ve örgütleri ziyaret etti. Bu parti ve örgütlerin temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturuldu.

Biz bu komitede KSP’nin solda birlik konusundaki duruşunu açıkladık. Özellikle Kıbrıs sorunu açısından ilhaka karşı radikal bir duruş sergilememiz gerektiğini vurguladık. Emperyalizme karşı tavır almak, ya da emperyalizmin hizmetinde, barbarlıktan yana tavır almak ikilemiyle karşı karşıya olduğumuzu anlattık. Emperyalizme karşı durmayacaksak buna solda birlik denilemeyeceğini, zaten Bu Memleket Bizim Platformu'nun böylesi bir birlik olduğunu, ayrıca siyasi parti olarak CTP’nin varlığını hatırlatarak, güç birliği anti-emperyalist bir içerik taşımayacaksa onlarla ortak hareket edilebileceğini söyledik.

Sol Hareket adına Sayın Abdullah Korkmazhan bize federasyon konusundaki görüşümüzü sordu. Bu konuda partimizin Anti-Emperyalist Birleşik Cephe programını, ve bu programda devrimci bir federal yapıya da yer verdiğimizi anlattık. BM çerçevesinde ve AB üyesi federal bir Kıbrıs'ın, mevcut statükoyu resmi hale getirmek ve Kıbrıs'ı bölmek anlamına geldiğini anlattık. AB ve BM’ye rağmen Kıbrıs halkının özne olduğu bir federal Kıbrıs için solda birlik çabalarını desteklediğimizi açıkladık.

Korkmazhan, bu yanıtımız karşısında hırçınlaştı. “KSP ile ne emperyalizm konusunda, ne sosyalizm konusunda, ne de federasyon konusunda anlaşamayız, KSP ve DKB ile ortak örgütlenmede olamayız” dedi... Geriye kalan örgütler de sessiz kalarak bu tavrı onayladı.

Bunun üzerine biz de bu açıklamadan sonra ittifak toplantılarına katılmayacağımızı, eylemde birlik prensibiyle hareket edeceğimizi söyleyerek toplantıdan ayrıldık.

Daha sonra Sol Hareket, solda iş birliğiyle ilgili esas yapılması gerekenin 

1- ortak bir çalışma grubu oluşturmak,

2- ortak bir siyasi program hazırlamak,

 ve bu çerçevede

3- örgütlerin eşit paydası olacağı yeni bir oluşum altında güçlerimizi birleştirmemiz olduğunu, ve bunu kabul eden örgütlerle hemen görüşmelere başlamaya hazır olduğunu, bunun dışında da her türlü iş, güç ve eylem birliğine de açık olduğunu açıkladı.

Burada belirtilen üç madde tek başına bir şey ifade etmiyor. Önemli olan bunların hangi hedefler için uygulanacağına karar vermektedir: Emperyalizme karşı mı, yoksa emperyalizmle beraber (onun hizmetinde) mi? Bize göre karar verilmesi gereken tek mesele budur.

 

16 Nisan 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar