Doğu Akdeniz'de güvenlik, barış ve istikrar
Doğu Akdeniz'de barışı tehdit eden en önemli sorun Kıbrıs sorunudur. 1950’li yıllarda "batmayan uçak gemisi" olarak stratejik önem taşıyan adamız, son 20 yılda çevresindeki yeraltı zenginlikleri (doğalgaz ve petrol) ile ekonomik olarak da dikkat çekmeye başlamıştır... Stratejik konumu nedeniyle NATO çerçevesinde planlanan askeri operasyonlarla ikiye bölünmüş olan adamızın kuzeyi de güneyi de kara, hava ve deniz üsleriyle dolu!
Bir zamanlar ilerici kesimlerin en tipik sloganı olan "Bağımsız, Bağlantısız, Üslerden Arınmış Kıbrıs" şimdilerde terk edilmiş durumda!
Adanın iki tarafındaki de facto yönetimler, gün aşırı verdikleri demeçlerle, temcit pilavı gibi, amaçlarının “Doğu Akdeniz’de güvenlik, barış ve istikrar şartlarının yaratılması” olduğunu söylüyor!
Gerçeklerse söylenenlerin tam tersi...
Kıbrıs'ın kuzeyinde, Lefkonuk’ta, sözde sivil amaçlarla inşa edilen havaalanı, İHA ve ŞİHA üssü olarak kullanılmak üzere Türk ordusuna teslim edilmiştir... Karpaz yöresinde bazı bölgelerin askeri bölge ilan edildiği söylenmektedir... Gerek adadaki Türk kuvvetleri, gerekse onların hizmetindeki Kıbrıs Türk Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın elindeki silah ve teçhizat, en modern dijital teknolojik silahlarla yenilenmektedir...
Öte yandan, son üç yılda Güney Kıbrıs’ta silahlanmaya 500 milyon Euro ayrıldığı söylenmektedir...
Kıbrıs Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı'nın bütçesinde, silah sistemi alımları için ayrılan ödenekler 2020’ye kadar 100 milyon Euro’yu aşmamıştı. Ancak 2023’te savunma için 170 milyon Euro ödenek ayrıldı... Bu ödenek 2022’de 165 milyon, 2021’de 145 milyon Euro olarak gerçekleşti. Kısacası, 2020-2023 döneminde silahlanmaya ayrılan bütçe 500 milyon Euro’yu bulacak!
Habere göre, yapılmakta olan yeni sözleşmeler, insansız hava araçları (İHA) ve “anti-drone” (insansız hava araçlarını önleme) sistemleri, modern hava savunma sistemleri, tanksavar füze sistemleri, ve Airbus Helicopters şirketine ait 6 adet H145M tipi hafif saldırı helikopterinin -6 adet daha alma hakkıyla birlikte- alımını içeriyor. Yeni Fransız helikopterlerinin teslim alınmasıyla birlikte, Rus yapımı Mi-35 tipi Rus helikopterleri, imzalanan satış anlaşması uyarınca Sırbistan’a verilecek. Rum Savunma Bakanlığı, Fransız helikopterlerinin alımı için geçen haziran ayında 140 milyon Euro’luk anlaşma imzalamıştı.
Rum tarafı olarak Yunanistan'la olan askeri iş birliğinin dışında, ABD, Fransa ve İsrail'le de sürekli ortak askeri tatbikatlar yapılmakta, askeri alanda iş birliği geliştirilmektedir. Baf'taki Andreas Papandreu Hava Üssü'nün bu güçler tarafından da kullanılabilmesi için pistte iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır!
Kısacası taraflar Doğu Akdenizde güvenlik, barış ve istikrarın korunması için zerre kadar çaba göstermedikleri gibi, alenen savaş hazırlığı içindedir...
Savaş tehdidi kapımıza dayanmış durumdadır... Bunu önlemenin biricik yolu da adanın her iki tarafındaki halk kitlelerinin barış talebiyle ayaklanmasıdır...
BARIŞ VE HUZUR İSTİYORSAK, ADAMIZ ORDULARDAN VE ASKERİ ÜSLERDEN ARINDIRILMALI, SİLAHSIZLANDIRILMALIDIR!...
28 Ocak 2023, Avrupa gazetesi
Yorumlar
Yorum Gönder