İkinci turda kim kazanır?...

Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turu 5 Şubat Pazar günü gerçekleşti...

İktidardaki DISI partisinin başkanı Averof Neofitu ikinci tura kalamadı. Seçimi daha ilk turdan kaybetti. DISI hükümetleri, Anastasiadis'in cumhurbaşkanlığında birçok skandal ve yolsuzluğa bulaştı... Anastasiadis, 2013 yılında ilk kez seçildiği zaman halkın tasarruf mevduatlarına el koyarak büyük tepki almıştı... Cyprus Airways'in iflas ettirilerek kapatılması da bu dönemde yaşandı. Anastasiadis buna rağmen 2018’de ikinci kez seçilmeyi başardı. Anastasiadis liderliğindeki DISI hükümeti, bu ikinci dönemde, geri kalmış ülkelerin milyarderlerine, kara para aklayıcılarına ve mafyalara yüksek meblağlar karşılığı Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu temin ederek rüşvet almakla gündeme geldi... Kendi halkının vatandaşlık haklarını inkar eden bu gerici sermaye iktidarının, milyon dolarlar karşılığı hak etmeyen kişilere pasaport temin etmesi büyük bir skandala yol açtı. Halkın tepkisinin sonucu olsa gerek, DISI ve Anastasiadis'in adayı Averof Neofitu seçimde birinci turda havlu attı.

İkinci tura kalmayı başaran adayların ikisi de "bağımsız" aday olarak halkın karşısına çıkmıştı. Bunlardan Nikos Christodoulidis, aslında DISI ve Anastasiades hükümetlerinin dışişleri bakanıydı. Fakat Christodoulis, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda partisiyle ters düşerek bakanlıktan istifa etmiş ve bağımsız aday olduğunu ilan etmişti. Bu bağımsız adayı, eski cumhurbaşkanlarından Kyprianou ve Papadopulos'un partisi olan DIKO ve geniş bir sağ kesim destekledi.

İkinci tura kalmayı başaran diğer "bağımız" aday da AKEL'in desteklediği Andreas Mavroyannis oldu... Mavroyannis gerek Hristofyas, gerekse de Anastasiadis hükümetlerinde görüşmeci olarak görev yapmıştı. Mavroyannis sağ görüşlü bir kimse olmasına rağmen, kitle kuyrukçuluğu yapan AKEL, partinin sosyalist geleneklerine uygun ve Marksist-Leninist düşüncede bir adayla seçimlere katılmak yerine, sağcı ve anti-marksist bir adayı destekledi... AKEL1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşundan itibaren kendi siyasi çizgisindeki adayları desteklemek yerine, sağcı ve gerici adayların peşinde sürüklenmektedir... Bu seçimde AKEL'in desteğini alan Mavroyannis, sağın farklı kesimlerinden de destek bulmuştur.

İkinci turda kim kazanır?... Bu sorunun yanıtını şimdiden kestirmek güç. Bu aşamada, kazananı maalesef halkın oyları değil, burjuva çıkar çevreleri arasındaki hükümet pazarlıkları belirleyecektir... Fakat kim kazanırsa kazansın, oluşacak olan yeni hükümetin, emperyalist büyük güçlerin iş birlikçisi, burjuva emperyalist bir hükümet olacağı kesindir. Seçilecek olan yeni başkanın Kıbrıs sorununu çözmeye yönelik, halktan yana ilerici radikal yaklaşımlar geliştirmesini kesinlikle beklemeyin... Anastasiadis ve Averof, kurulacak hükümette DISI partisine tahsis edilecek bakanlıklar konusunda istediklerini almaları halinde Hristodules'i destekleyebilirler. Ama aynı şekilde, Mavroyannis'le girişecekleri pazarlıktan istediklerini elde etmeleri halinde Mavroyannis'i de destekleyebilirler.

Mavroyannis ile AKEL ağırlıklı bir hükümetin Kıbrıslı Türklere karşı Kıbrıs Cumhuriyeti içinde uygulanan haksızlıklara ve ayrımcılığa son vermesi bizim en iyimser beklentimizdir.

Mavroyannis'in başkan seçilmesi, AKEL'in barış konusundaki samimiyetini ölçmemiz için önemli bir fırsat oluşturacaktır. AKEL ağırlıklı bir hükümetin, statükoyu koruma yönünde mi, yoksa mevcut statükoya çomak sokma yönünde mi davranacağı bizim açımızdan önemlidir...

 

7 Şubat 2023, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar