Toplum Lideri ve Federal Çözüm! (4)

Bugün süre gelmekte olan emperyalist sözde çözüm girişimlerinde gerçekten öne çıkan sorun Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukuk içine alınmasıyla ilgili değildir. Emperyalistler arası sorun olarak Kıbrıs sorunu bir paylaşım sorunudur. Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukuk içinde yer alması sorunu kimsenin umrunda değildir. Görüşmeleri yürüten TC’nin hiç değildir! Çünkü onun ajandasında istirdat projesi vardır... Emperyalist güçlerin gailesi kendi çıkarlarını nasıl koruyacaklarıdır. Çözümü engelleyen esas sorun da budur. Hele son dönemde AB’nin Fransa üzerinden askeri önlemler ve araçlarla Doğu Akdeniz'e dalması bu yeniden paylaşım kavgasının ciddiyetini ortaya koymaktadır. Emperyalist güçler bu tavırlarıyla zaten ortada uluslararası hukuk diye bi şey de bırakmadılar! Çıkarları el verirse taksime de izin verirler ve böylece de  Kıbrıs Türk halkı TC içerisinde tamamen asimile olur ve ortada Kıbrıslı Türklerin uluslararası hukuka dahil olma sorunu diye bir şey de kalmaz! TC de istirdat projesini uygulamış olur.

Tüm bu değerlendirmeleri yapabilen herkes açıkça görecektir ki, değişen dünyamızda milliyetçi şövenist sağ kesim hala daha 1950’li yıllardan kalma emperyalist planların öngördüğü doğrultuda hareket etmektedir. Belli ki iki devletlilikten söz eden bu kesimler, değişen koşullardan dolayı federal çözümden başka seçeneklerden söz ederken samimi değildir. Onların amacı da statükoyu korumaktır; Kıbrıs'ın kuzeyinde milliyetçi şöven hamaset politikaları üzerinden Ankara'dan icazetli idari yapıyı korumaktır...

Kısacası önümüzde iki çizgi var. Biri sözde federal çözümü savunur ama bunu Türk tezi olduğu için savunur. Bu kesim, federasyonların üniter devlete evrilmek zorunda olduğu gerçeğini gözardı ederek federal çözüm üzerinden iki devletliliğe ve ilhaka yöneldiklerini kitlelerden gizliyor. Diğeri doğrudan doğruya 50’li yılların en gerici tezleriyle karşımıza çıkan şöven milliyetçilerdir! Amaçları da iki devletlilik değil ilhaktır!

Bir de üçüncü kesim var. Devrimci, Marksist-Leninist kesim. Varolan statükonun emperyalist güçler tarafından yaratılıp korunduğunu bilen, BM çerçevesinde bu sorunların çözümlenemeyeceğini tespit eden komünistler, Kıbrıs sorununun ancak devrimci mücadeleyle köklü çözüme kavuşabileceğini tespit etmektedir. Çünkü sorunu yaratan emperyalist güçler bu sorunu çözmekten acizdir!

Günümüzde dünyanın her köşesinde uluslar ve halklar arasında emperyalist güç odaklarının yarattığı sorunlar, savaşlar vardır. Bunların hiçbiri de emperyalist dünya düzeni çerçevesinde çözümlenebilecek durumda değildir. Bu sorunların çözümü için dünyamızın emperyalist sistemin boyunduruğundan kurtulması gerekir.

Emperyalizme karşı mücadeleyi örgütlemeden, ne Kıbrıs sorunu ne de diğer uluslararası sorunlar çözümlenebilir, dünyamız barış ve huzura kavuşamaz.

Bunun için dünyanın her yerinde emperyalizme karşı halkların hem ulusal hem uluslararası düzeyde anti-emperyalist güç birliği şarttır.

İşte bu nedenle bizler, ülkemizde barış ve çözüm için anti-emperyalist birleşik cephe mücadelesini öneriyoruz. Bu çözüm halkların kardeşliği temeli üzerinde yükselecek bir çözümdür. Bu çözümde ülkemizde yaşayan tüm ulusal topluluklar ve ulusal azınlıklar tam hak eşitliği içinde bir arada yaşayacaktır. İşçi sınıfının çıkarları, ortak bir devlet yapılanması içinde tüm milliyetlerden işçilerin ortak proleter örgütlenmeler içerisinde birleşmesini ön görür. Siyasal, sendikal, kooperatif ve eğitsel tüm organlarda işçi sınıfının birliğinin sağlanması çok önemlidir. Ancak koşulların zorunlu kılınması halinde işçi sınıfı önderliğindeki bağımsız ve demokratik bir Kıbrıs geçici şekilde federal bir yapı olarak örgütlenebilir. Bu tarz bir federalizm Lenin'in anlattığı gibi üniter devlete evrilecek olan, bölünmeyi değil birleşmeyi hedef alan bir federalizm olacaktır.

Bu noktada bize lider olarak nasıl bir kişilik gerekli sorusunun yanıtını bulabiliriz...

Emperyalist güçlere ruhunu teslim etmemiş, onların savaş ve soykırım planlarını anlamış ve bu planlara karşı durmasını, bunlarla mücadele etmeyi bilen, Kıbrıs’ta Türk veya Rum olmanın değil, insan olmanın önemini kavrayan, insanlığın kurtuluşunun en devrimci sınıf olan işçi sınıfı önderliğinde kapitalist emperyalizme karşı mücadele ile elde edilebileceğini bilen bir lider gerek bize!

11 Ekim'de yapılacak olan KKTC cumhurbaşkanlığı ya da bir başka tanımlama ile Kıbrıs Türk toplumu liderliği seçimleri için 11 aday var! Aralarında böyle bir lider var mı?...

 

18 Eylül 2020, Avrupa gazetesi



Yorumlar

Popüler Yayınlar