Emperyalist sistem sarsılıyor...

Geçtiğimiz cuma günü, ABD tarihindeki en büyük ikinci bankanın iflas etmesinin ardından yükselen faiz oranlarının ucuz paraya erişimi kesmesi ve ekonomideki kırılganlıkları açığa çıkarması nedeniyle yeni banka iflaslarının yaşanacağından endişe ediliyordu.


Nitekim Silicon Valley Bank'ın iflasını başka bankaların iflası takip etti.


On yıllık ucuz para dönemi sona ererken, emperyalist kapitalizmin küresel finansal sistemindeki çatlaklar ortaya çıkıyor...


Geçen yıl, ABD Federal Rezervi 1980'lerin başından bu yana en agresif faiz artırım döngüsünü başlattı. Buna nüfuzu altındaki diğer bankaların da katılmasıyla, büyük sermaye sahipleri riskli bahisler üzerinden spekülatif karlar elde etmeyi hedeflediler. Dünya halklarının ve özellikle de geri bıraktırılmış ülkelerin halklarının daha da yoksullaştırılması pahasına, spekülatif süper karlar peşindeki emperyalist burjuvazinin hedefleri birer birer çöküyor.


Silicon Valley Bank'ın çöküşü bu olgunun bir göstergesidir... Üretim üzerinden kar etmek yerine spekülatif süper karlar peşinde koşan emperyalist burjuvazi, artık tamamen asalak bir sınıf haline gelmiştir. Krizin daha da büyümesi bizim için sürpriz olmayacaktır. Asıl beklentimiz, krizin Amerika'daki yoksul işçi kitlelerini harekete geçirmesidir. Amerikan işçi sınıfındaki hareketlilik, tüm dünya işçilerini ayağa kaldırabilecek potansiyele sahiptir. Günümüzde sosyalizm için koşullar olgunlaşmıştır. 


Çözüm; emperyalist sistemin yarattığı yoksulluğu, açlığı, savaşları, göçleri ve sefaleti ortadan kaldırmak, barışı, istikrarı ve bolluğu sağlamak için, yani bu sistemi yıkmak için işçi sınıfının ayağa kalkmasındadır.

 

18 Mart 2023, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar