Irkçılık ve Irkçılıkla Mücadele

Irkçılık bir burjuva siyasetidir. Amacı farklı uluslardan halk kitlelerini birbirine düşürerek, çatıştırarak burjuvazinin sömürü ve talanını sürdürmek, baskı ve korku rejimlerini ayakta tutmaktır.

Günümüzde ırkçılık emperyalist burjuvazinin özellikle teşvik ettiği, işçi ve emekçileri ırk ayrımı üzerinden bölmek için kullandığı en gerici siyasetlerden biridir.

Emperyalizm yıkılmadıkça ne savaşlar, ne faşizm ne de ırkçılık son bulacaktır!

Kısacası emperyalizme karşı mücadele etmeden ırkçılığa karşı mücadele ediyorum diyen hiç kimse samimi değildir...

Emperyalist burjuvazinin emekçilere karşı mücadelesinin bir cephesi de halkın bilincidir. Son yıllarda burjuvazinin bilincimiz üzerinde yürüttüğü çalışmalar hiç de göz ardı edilecek gibi değildir. Bu alandaki hedefleri, kapitalist sistemin iyileştirilebilecegi, daha yaşanır, daha tahammül edilebilir hale getirilebileceği inancını kitlelere benimsemektir.

Mesela kadının ezilmişlikten kurtulması, erkek egemen toplumun baskıdan kurtulması için bu toplumu yaratan özel mülkiyete dayalı sistemi ortadan kaldırmaya gerek yoktur! Erkekleri eğitmek, seksist tabir edilen bir takım söylemlerin kullanılmasını engellemek yeterlidir.

İş zaman zaman inanılmaz denebilecek kadar banal noktalara varıyor! Örneğin, “bayan” kelimesini kullanırsanız birileri sizi ikaz ediyor. Bayan dediği zaman karşısındakini bayan (bayıltacak kadar bunaltan) gibi bir anlamı varmış. Bu yüzden kullanılamazmış. Kullanılması kadınlara hakaret sayılırmış! Yahu ne alaka. Bay/ Bayan İngilizcede Mr/Mrs. demek ve muhtemelen dünya dillerinin bir çoğunda bu sorun yok. Ama Türk feminist hareketi bu saçmalıkla uğraşıyor. Bayan belki baymakla eş anlamlı ya da ses benzeşmesi içinde bir kelime olarak düşünülebilir. Ama bana göre eş anlamlılık bile yok.

Bir başka örnek emperyalizm ve faşizm bağlantısında görülebilir. Birçok sözde sol örgüt faşizme karşı mücadeleden bahsederken emperyalizmi gündeme getirmez. Yahu faşizmin kaynağı emperyalizm. Emperyalizmin kökünü kazımadan faşizmden kurtulamayız. Ama boşuna çaba! Sahte sol bu politikada ısrarlı. Çünkü amaç emperyalist kapitalist sistemi yamalamak, biraz rötuşlamak ve sürdürmektir. Emperyalizmden kurtulmak gibi bir niyet yok! Emperyalizmden kurtulmadan ama, faşizmden de kurtuluş yok.

Irkçılık konusunda da aynı reformist , pasifist yaklaşımlar ne yazık ki çok yaygın. Emperyalizm var olduğu sürece ırkçılık da artarak devam edecektir. Irkçılığı ortadan kaldırmak mı istiyorsunuz? O halde emperyalizme karşı mücadele etmekten başka çareniz yok.

Afrika’nin “i” sindeki maymunu ırkçılık sayacaksın, “kalk arap otur arap” deyimini ırkçılık sayacaksın, bunları düzeltmek için çaba göstereceksin ama ırkçılığın kökten temizlenmesine gelince yan gelip yatacaksın!

Emperyalist kapitalizmi yamalayalım, cilalayalım yaşatalım! Eğer emperyalizme karşı mücadele veren birisi beni ırkçı olduğunu düşündüğü söylemler konusunda uyarırsa onu ciddiye alırım. Toplumdan ırkçılığın her türlü izinin silinmesi, kökünün kurutulması için bu alanda her türlü eğitsel çalışmaya destek veririm. Ama hem emperyalizmi yaşatmak için uğraşacak, ya da bu uğraş içinde olanlara bilerek veya bilmeyerek hizmet edecek, destek vereceksin, hem de bana ırkçılığa karşı mücadele dersi vereceksin! İnandırıcı değil...

Irkçılığa karşı mücadele, faşizme karşı mücadele, kadının kurtuluşu için mücadele; sistemi yamalayarak, cilalayarak yürütülebilecek bir mücadele değildir.

Ya tutarlı anti-emperyalist mücadelenin bir parçası olun, ya da aklımıza hakaret etmekten vazgeçin.


25 Ağustos 2020, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar