Hayal satanlar ve hayalleri yıkılanlar (9) ...

Kıbrıs'ta barış isteyen bir liderliğin yapması gereken nedir?...
 

Öte yandan Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kontrol etmekte olan kıbrıs Rum egemenleri de Kıbrıslı Türklerin cumhuriyetteki bireysel haklarını gasp ediyorlar... Rum egemenlerin Kıbrıslı Türklere mesajı şudur: "Türkiye'yi Kıbrıs'tan kovun, gelin size haklarınızı verelim!" Ne kadar adil bir talep değil mi! Türkiye'yi Kıbrıs’a Kıbrıslı Türkler mi soktu ki onların kovmasını bekliyor Rum egemenler?... Türkiye'yi Kıbrıs'a getiren TMT ve EOKA bile değildir... Onlar işin algı düzenlemesidir. Türkiye'yi buraya Anglo-Amerikan emperyalizmi soktu. Hem de Yunanistan'ın da onayını alarak. Türkiye Kıbrıs'ın kuzeyini hala daha işgali altında tutabiliyorsa, hatta burayı ilhak etmek için gerekli her türlü alt yapıyı hazırlamışsa, bunu Anglo -Amerikan emperyalizminin izniyle yapabilmiştir! Küçücük Kıbrıs Türk toplumunun eti ne budu ne ki Türkiye'yi adadan kovması bekleniyor?!

Tüm bunlar, tarafların Anglo-Amerikan emperyalizminin istekleri doğrultusunda adada çözümsüzlüğe oynamakta olduğunun, de facto durumu, statükoyu güçlendirme çabalarının göstergesidir.

Tüm bunlar, Kıbrıslı Türklerin yaşananların bir numaralı mağduru olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Cumhuriyeti'nin üçüncü sınıf vatandaşları durumundadır. Tümü de tanınmamış KKTC'nin vatandaşlarıdır. İsterlerse Türkiye'ye göç edip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilirler.

Bu durumda, Kıbrıs'ta barış isteyen bir liderliğin yapması gereken nedir?... Kıbrıslı Türkleri korumak, Kıbrıs Türk halkını adada tutabilmek için gerekli çabayı göstermek ve gerekli özverilerden kaçınmamaktır.

Peki Kıbrıs Rum egemenleri ne yapıyor?... Kıbrıslı Türklerin vatandaşlık haklarına her gün keyfi müdahalelerde bulunarak hayatı onlara zehir ediyor.

Bir Kıbrıslı Türk evlenirken kiminle evleneceğini, doğum yaparken nerede doğuracağını Kıbrıs Rum liderliğine sormalıdır... Aksi takdirde ne eşi, ne de çocukları vatandaş olamaz!

Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıslı Rumların kuzeyde gasp edilmiş gayrimenkullerini AB kurumları üzerinden talep ederken, Kıbrıslı Türklerin güneyde gasp edilmiş mallarını talep etmeleri için açık olan hukuki yolları da tıkamaktadır.

Dahası da var... Belki bizim arkadaşlarımız farkında değil, ya da zerre kadar haberdar değiller ama, güneyde çalışan Kıbrıslı Türk işçilerimizin hakları da gasp ediliyor. Kıbrıs Cumhuriyeti sosyal sigortalarına kayıtlı ve her ay sigortasını ödeyen işçilerimizin vefatları halinde, eşleri onlardan geriye kalan maaş hakkını alamıyor... Kuzeydeki nikâhı Kıbrıs Cumhuriyeti tanımadığı için evlilikleri inkar ediliyor ve eşlerine ödenmesi gereken maaşlar Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından iç ediliyor! Yarın Kıbrıslı Türk işçiler bu haksızlığa karşı örgütlenirse buna da mı karşı çıkacaksınız be dostlar?...

 

26 Kasım 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar