Suçlu bulundu...

Türkiye'de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan seçimlerden, Tayyip Erdoğan ve AKP'nin birinci çıkması özellikle "sol" ve sosyal demokrat çevrelerde moral bozukluğu yarattı. Bu başarısızlığın faturası ise halka kesildi... Bu sonuçlar halkın müstehakıymış!.. Aziz Nesin haklı çıkmışmış, bu halkın çoğunluğu aptal ve gerizekalıymış! Halk gerici, yobaz ve dinci olduğundan takım tutar gibi parti tutuyormuş! Hele bazı aydın müsveddesi züppelerin ettiği hakaretlere ne demeli?... Hiç olur muymuş efendim, saygın profesörümüzün oyuyla çobanın oyu eşit olur muymuş... Böyle demokrasi olmazmış! 


Türkiye'de, özellikle 12 Eylül 1980 darbesinden sonra sürekli gerileyen, ve aynı zamanda da gericileşen bir sol hareket var. Birkaç küçük sol örgüt haricindeki tüm sol, siyasi mücadeleyi sınıf mücadelesi ekseninden uzak yürütüyor. Neredeyse her seçimde, halkı burjuva işbirlikçisi adayların peşine takıyorlar. Halka devrimci bir alternatif göstermiyorlar. Sağa kayan solun dışındakiler de "tek yol devrim" çizgisinden başka bir vizyona sahip olamadıkları için, kitlelerin en üst düzeyde politize olduğu seçim ortamlarını, devrimci mücadelenin inşa edilmesi ve örgütlenmesi doğrultusunda kullanamıyorlar.


Sağ, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişimi içinde, halk evleri gibi demokrat ve aydın kitleler yetiştiren kurumları kapattı. Üniversitelerin özerkliğini yok etti, her tarafa imam hatip okulları açtı. Her köşe başına bir cami dikti. Ama nüfus artışına yetecek okullar kurmadı. Türkiye'nin işbirlikçi hakim sınıfları ve onların iktidarları kitleleri emperyalizmin karanlığına mahkum ederken, ilerici ve devrimci kesimler halkın eğitimine ve aydınlanmasına katkıda bulunabilecek seçenekler yaratabildi mi?... Onlar kendi örgütlerini bile siyasi bir seçenek olarak sunmayı beceremediler... Demirel'e karşı Ecevit'i, Mesut Yılmaz'a karşı Tansu Çiller'i, şimdi de Recep Tayyip Erdoğan'a karşı Kemal Kılıçdaroğlu'nu seçenek gösterdiler. Halk, aydın geçinenlerin sandığı gibi aptal veya vizyonsuz değildir... İnsanlar, onlara  sunulan seçeneklerin özde birbirinden farklı olmadığını görünce, doğal olarak faydacı bir tutum takınıyor; kimden daha fazla fayda göreceğini, menfaat sağlayacağını düşünüyorsa onu destekliyor.Tüm bunlardan alınacak ders ise, halka bir an önce her alanda devrimci seçeneklerin sunulmasıdır.

 

20 Mayıs 2023, Avrupa gazetesi



Yorumlar

Popüler Yayınlar