Vahşetin yeni merkezi: Sudan

1 Mayıs'ı yine barbarlık içindeki bir dünyada kutladık... Uluslararası isçi sınıfının emperyalist barbarlığa karşı birlik, mücadele ve dayanışma sloganının gerçek olmasının zamanı gelmiştir. Bunu başaramazsak, dünya halkları emperyalist vahşet ortamı içinde yok olmaya mahkumdur.

Sudan'da ordu ile isyancı ilan edilen paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında günlerden beri şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Peki olaylar neden başladı?... Kim neyi hedefliyor?.. Sudan'ın başkenti Hartum'da Sudan'ın fiili askeri hükümdarı Abdel Fattah al-Burhan'ın kontrolündeki düzenli ordu birlikleriyle savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF), Doğu Libya'nın çoğunu yöneten bir savaş ağası olan Khalifa Haftar tarafından yönetiliyorlar.

İki savaş ağası arasındaki rekabet ve çıkar çatısmalarından kaynaklanan bir savaş gibi görünse de, bu savaşın arkasında da emperyalist büyük güçler var. Yani bu da bir proxy (vekâlet) savaşı! Proxy savaşları aslında dünyanın büyük emperyalist güçler tarafından yeniden paylaşılması kavgasının, atom silahlarının varlığı koşullarındaki şeklidir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ve özellikle1990'lardan sonra, dünyanın dört bir yanındaki birçok çatışmada, irili ufaklı çok sayıda emperyalist devlet, yerel aktörler ve işbirlikçileri, kendi çıkarları doğrultusunda kışkırtıkları silahlı çatışmalar için destekliyorlar. Çatışmalar genellikle, en azından kısmen, bugün Sudan'da olduğu gibi, bir başkentte veya büyük şehirlerde yerleşik azınlıkların, ezilen kesimlerin, dışlanmış oldukları duygusuyla motive olan isyancıların kışkırtılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Kimin kiminle savaştığı söz konusu olduğunda, burjuva emperyalist siyaset her zaman etnik kimliklere veya alt kimliklere odaklanmıştır... Suriye'de, Irak'ta, Afganistan'da, Yemen'de, Sudan'da emperyalizm hep ayni böl yönet politikasını hayata geçirmektedir. 

Sudan'daki savaşın özü de doların dünya hegemonyasını kırmaya, ABD'nin petrol piyasası üzerindeki hegemonyasını yıkmaya yöneliktir... Olayların perde gerisinde yine bir tarafta Anglo-Amerikan emperyalizmi, diğer tarafta da Rus emperyalizmi vardır! Salgın hastalıklardan can kaybını önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan ederek kitleleri evlere tıkayanlar, haksız çıkar savaşlarında gözlerini kırpmadan kitle katliamları yapıyorlar... Emperyalist kapitalist sistem artık tamamıyla akla mantığa sığmayan, kabul edilemez bir sisteme dönüşmüştür. Sağduyu sahibi hiçbir insan böylesine aşağılık bir vahşet düzeni içinde yaşamaya mahkum olmayı kabul etmez, edemez; içine sindiremez!

 

2 Mayıs 2023, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar