Britanya ve Türkiye Kıskacında Kıbrıs (2)

Türkiye'nin Suriye, Irak, Libya, Azerbaycan ve Kıbrıs'taki tüm girişimlerinin arkasında Britanya'nın desteği var. Ankara adeta Britanya'nın bu ülkelerdeki sağ kolu durumundadır. Britanya Türkiye üzerinden bu bölgeleri rahatlıkla nüfuz alanı içerisinde tutabiliyor.
 
Türkiye'nin Katar, Libya ve Somali’de askeri üsler bulundurması Britanya'nın desteğiyle gerçekleşti. Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta cihatçılarla birlikte giriştiği savaşlar; ayrıca Libya ve Azerbaycan’da katıldığı savaşlar, Britanya'nın teşvik ve desteğiyle mümkün olabilmiştir.

Bazı Rus kaynaklarına göre, Türkiye savunma sanayii Britanya'nın desteğiyle çok güçlenmiştir. Türkiye denizaltı gemilerinden fırlatılabilen balistik füzeler üretmektedir. Almanya Türkiye için 6 adet 214 model denizaltı gemisi üretmektedir. Yunanistan'ın itirazlarına rağmen Almanya bu projeden vazgeçmemiştir.

F16 savaş uçakları monte eden bir fabrikaya sahip olan Türkiye, ABD’nin F 35 jet uçakları üretim projesinde de yer aldıktan sonra, 2020 yılı içinde Britanya'nın desteğiyle TF-X beşinci nesil savaş uçakları üretim projesini başlatmıştır. Turkish Aerospace Industries tarafından yürütülen bu proje, Britanya'nın dev savunma firması BAE Systems’in desteği olmaksızın mümkün olamazdı! Bunun yanında Türkiye'de TB2 insansız hava araçları, küçük güdümlü füzeler ve 270 km menzilli BORA roketleri de üretilmektedir. Bu füzeler hali hazırda Irak’ta Kürtlere karşı kullanılmıştır ve daha gelişmiş modellerinin üretilmesi için de çalışmalar yapılmaktadır.Ayrıca Türkiye ATMACA adını verdiği bir de füzesavar silahı geliştirmektedir. Türk savunma sanayinin iki büyük şirketi ASELSAN ile ROKETSAN; silah, füze, lazer ve diğer elektronik cihazlar üretebilmektedir.

Henüz atom üretimi yapamayan Türkiye'nin bu alanda da çalışmaları olduğu ve kendine ait ulusal uzay programının varlığı bilinmektedir.

Peki Britanya Türkiye ile askeri alanda böylesine sıkı fıkı bir ilişkiye girmekle ve Türkiye'nin jeopolitik durumunu güçlendirmekle ne elde etmeye çalışıyor? Beklentileri nelerdir?

Britanya'nın bu işbirliğinden çok yönlü çıkarları vardır.

1.Her şeyden önce kendi planladığı askeri projelerin önemli bir bölümünün finansmanını Türkiye'ye yaptırmaktadır. Yani emperyalist silahlanmanın masrafları Türkiye halkının emeği ile karşılanmaktadır. Türk egemen sınıfları da bunu ulusal güçlenme olarak halka yutturmakta ve bu sayede bol hamaset üretmekte, övünmektedirler.

2. Britanya kendi agresif politikalarını ileri götürmek ve pratiğe geçirmek için Türkiye'yi ve onun insan gücünü kullanmaktadır.

3. Britanya Orta Doğu ve Orta Asya’daki nüfuz alanlarını Türkiye eliyle kontrol altında tutmaktadır.

4. Türkiye'nin tüm teknolojisi Britanya'nın kontrolü altında kalmaktadır.

5. Rus S 400 hava savunma sistemlerine karşı Britanya askeri otoritelerine Türkiye sayesinde bilgi ve eğitim sağlanmaktadır.

Kuşkusuz bu ilişkide Türkiye'nin de çıkarları vardır.

Türkiye bu sayede, yani Britanya’dan aldığı askeri ve teknolojik destek sayesinde, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'da bölgesel emperyalist güç olmayı hedefliyor.

Rusya'dan satın aldığı S400 füzeleri nedeniyle ABD ile yaşadığı anlaşmazlığın kendisi için bir dezavantaja dönüşmesini, Britanya ile başlattığı TF-X beşinci nesil savaş uçakları projesiyle avantaja dönüştürebiliyor.

Kıbrıs'ta yasadışı olarak bulunduğu konumunu sağlamlaştırabiliyor. Kıbrıs’ın kuzeyini ilhak edemediği sürece, çözümsüzlük Türkiye'nin de işine geldiği için, barış görüşmelerini yokuşa sürmek ve iki devletlilik çığırtkanlığı yapmak için elini güçlendiriyor.

 
 26 Aralık 2020, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar