Nikos Sampson...

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle gündeme gelen Nikos Sampson, bu "meşhur" dizi sayesinde popüler oldu! Kime sorsam bu yanlışlarla dolu diziyi Sampson'un hatırına izlediğini söylüyor!!! Google'ın Türkçe sayfaları Sampsonla ilgili yanlış bilgilerle doludur... Örneğin Nikos Sampson'un darbeyle KKTC hükümetinin başına geçtiğini yazmışlar. Halbuki 15 Temmuz 1974 darbesi sırasında Kıbrıs'ta tek devlet vardı; ve o da Kıbrıs Cumhuriyeti'dir! KKTC, 1983 yılında ilan edilmiştir!

İşte Google arama motorunda bulduğum Nikos Sampson hakkındaki bilgiler...

 "Bir Zamanlar Kıbrıs dizisiyle gündeme gelen Nikos Sampson EOKA-B'nin lideridir. EOKA-B'nin lideri Nikos Sampson 2001 yılında hayatını kaybetmiştir. KKTC hükümetinin darbeyle başına geçen lideri Nikos Sampson karakteri, TRT'de yayın hayatına başlayacak olan Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinde Tayanç Ayaydın tarafından canlandırılacak..."

 
"Nikos Sampson kimdir?


Nikos Sampson, 15 Aralık 1935 yılında Karbaz'ın Vasili köyünde dünyaya gelmiştir. EOKA-B isimli örgütün lideri olan Sampson, Yunanistan'daki Cunta Hükümeti'nin de desteğiyle 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'a karşı Rum Milli Muhafız Güçleri ile darbe yapmıştır.
Nikos Sampson'un 'Ulusal Kurtuluş Hükümeti' kurduklarını ve Kıbrıs'ta bir 'Yunan Cumhuriyeti' ilan edildiğini açıklamasının ardından, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantörlük haklarını kullanarak 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Harekatı'nı düzenlemesi üzerine görevinden istifa etti. Sampson 9 Mayıs 2001 yılında hayatını kaybetmiştir."

Sampson’un gerçek biyografisi ise şöyledir:

1935 doğumlu olan Nikos Sampson, ne EOKA'nın ne de EOKA B’nin lideri olmayıp, sadece bir üyesiydi. Asıl mesleği gazetecilikti. Aşırı sağcı Mahi gazetesinin sahibiydi. Kendisi de aşırı sağ ideolojinin siyasi temsilcilerinden biriydi. 1960 cumhuriyet yıllarında Rum toplumu içinde yer alan paramiliter gruplardan birinin lideriydi. Etnik milliyetçiliği ve ırkçı siyasetiyle Kıbrıs'ın mahvına sebep olan emperyalizmin yerli iş birlikçilerinden biriydi. İngiliz koloni idaresi tarafından EOKA mücadelesi sırasında tutuklanmış ve İngiltere'de hapsedilmişti. Cumhuriyetin ilanından sonra Kıbrıs'a döndü. 1974 darbesi başarısız olunca başka kimse bulunamadığından darbeciler adına Kıbrıs cumhurbaşkanı olmuş, ve Türkiye'nin adaya asker çıkarmasından sonra bu görevinden istifa etmiştir. Sampson'un darbeci cumhurbaşkanlığı 8 gün sürmüştür. 15 Temmuz darbesine katılanlar arasında yargılanan tek kişidir. 20 yıl hapse mahkum oldu. Mahkumiyetinin üçüncü yılında serbest bırakılarak Fransa'ya yerleşti. 1993 yılında Kıbrıs'a geri döndü ve mahkumiyetinin geri kalan süresi bağışlandı. Gazetecilik mesleğine devam eden Sampson 2001 yılında kanserden öldü.

Bu faşist zihniyetli emperyalist iş birlikçisini "Bir Zamanlar Kıbrıs" dizisinde "kahraman bir yiğit", "cesur bir vatansever", "disiplinli bir komutan" ve "ülkesi için can vermeye hazır bir yurtsever" olarak canlandırdığı için Sampson ailesi TRT’ye teşekkür borçludur... 


4 Mayıs 2021, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar