Barikatlar arası geçişler...

Geçtiğimiz hafta sonu, hem cumartesi hem de pazar günleri Lefkoşa’nın güneyinden kuzeyine geçmek için bekleyen araçların oluşturduğu kuyruk, Aydemet barikatından Coca Cola fabrikasına kadar uzanıyordu. Şehrin bir tarafından öteki tarafına geçmek için yaklaşık iki saat sıra beklemek gerekiyordu.

Bu durum pandemi öncesinden beri Lefkoşa'nın her iki tarafında yaşayan vatandaşlar için ciddi bir sorundur!

Diğer geçiş noktalarının hiçbirinde böyle bir yığılma olmuyor... Lefkoşa doğal olarak her iki tarafta da en kalabalık bölge olduğu için, en fazla geçiş Lefkoşa üzerinden gerçekleşmektedir.

Buna rağmen Lefkoşa'da araçlar için sadece bir geçiş noktası vardır...

Halbuki Mağusa'da İki Buçuk Mil ve Derinya barikatı olmak üzere iki geçiş noktası vardır.

Lefkoşa'ya ikinci bir araç geçiş noktası şarttır... Bunun için de en uygun nokta Gençlik Gücü kulübünün önünden geçen ve 1964 - 74 arasındaki dönemde şehrin Türk tarafından Rum tarafına geçiş yaptığımız, Yenikapı olarak bilinen noktadır.

Yenikapi’niı açılması Lefkoşalıların hayatını kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracaktır.

Mevcut durum artık sürdürülebilir olmayıp, özellikle şehrin Rum kesiminde Aydemet mahallesi halkı için de büyük bir huzursuzluk kaynağıdır.

Barikattan Coca Cola’ya kadar uzanan araç kuyrukları ara sokaklara giriş çıkışı engellemekte, bölgedeki iş yerlerinin faaliyetini aksatmaktadır.

Hal böyleyken, iki taraf da şöven ve ırkçı zihniyetlerle yönetildiğinden, bu mağduriyeti giderecek önlemler alınamamaktadır. Rum tarafı Aydemet bölgesinde trafiği rahatlatacak bazı elzem önlemleri bile kasıtlı olarak almamaktadır... Ne yazık ki onlar, bu durumu vatandaşın bıkarak karşı tarafa geçmekten vazgeçmesi için bir fırsat olarak görüyorlar. Kuzey Kıbrıs'ta ise irade Kıbrıs Türk liderliğinde olmadığından, onlar komutana ve elçiye danışmadan hiçbir girişimde bulunamazlar.

Aldığım duyumlara göre, iki taraf da birbirlerine karşılıklı şartlar koyarak inatlaştığı için Lefkoşa'daki sorun çözümlenemiyor. Yoksa her iki tarafı yönetenler yaşanan sıkıntıları görüyor, biliyor. Rum tarafı Kiracıköy'den Lefkoşa'ya gelişte Akıncılar'a doğru uzanan şeritten bir geçit verilmesini, ayrıca Mansura’dan Poli’ye gidişleri rahatlatmak için Goccina (Erenköy) içinden de geçiş verilmesini talep ediyor. Türk tarafı bu talepleri reddediyor, bunlara karşılık kuzeye doğrudan uçuşlar ve gemi seferlerinin yapılmasını istiyormuş! Bunlar etrafta söylenenler... Perde gerisinde kim bilir başka ne pazarlıklar dönüyor?...

Aslında Rum tarafının istekleri hem makul, hem de kuzeyde yaşayan halkın da hayatını kolaylaştıracak önlemler...

Türkiye'de yaşanan devalüasyon krizleri eğer kuzey ekonomisini henüz tamamen iflasa sürüklemediyse, bu aslında Rumların kuzey pazarlarına rağbet etmesindendir... Güneyden gelenler sayesinde kuzeyde çarşı bir parça nefes alabiliyor.

Buna rağmen kuzeyde başbakan Rumlara benzin satılmasının durdurulması emrini verebiliyor!

Saçmalığın bu kadarını da bugüne kadar ne gördüm ne işittim!

Bu kararından dolayı Anastasiades Sucuoğlu'na bir teşekkür mesajı göndermiş olmalı... Aynı zamanda Rum tarafındaki petrol ithalatçıları da şükranlarını sunmalı!!!

Rum egemenleri güneyde yaşayan halkın kuzeye geçip alışveriş yapmasını zaten istemiyor, bunu engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar... "Rumların işgal bölgelerinden alışveriş yapmasını, özellikle de benzin ve tütün ürünleri almasını nasıl engelleyebiliriz" diye düşünürken, imdatlarına işgal bölgesindeki işbirlikçiler yetişiyor!

Rumlara benzin ve mazot satışını yasaklıyorlar...

Oldu olacak geçişleri de durdurun da bir an önce batsın o sahte rejiminiz!

 

7 Aralık 2021, Avrupa gazetesi



Yorumlar

Popüler Yayınlar