Neden boykot değil de Bağımsızlık Yolu'na destek... (2)

KSP ve Bağımsızlık Yolu: Farklılıklara Rağmen Güç Birliğinin Önemi


Birçok arkadaş bize “Yahu sizin Bağımsızlık Yolu'yla onca farkınız var, onları ne diye destekliyorsunuz?” diye soruyor!

Bağımsızlık Yolu'nun Türkiye'den taşıma nüfusla ilgili siyasetini, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin görüşlerini beğenmeyenler, seçimlerde Bağımsızlık Yolu'na destek verdiğimiz için bize "dükkanı kapatıp mahalleye gidin, siz sosyalist değilsiniz!" dediler!

İdeolojileri dogma olarak ele alanların somut koşulları doğru değerlendirememesi bizim için sürpriz değildir...

Boykotçularla da çok farkımız var... Ama "boykot" deseydik iyiydi değil mi?...

Biz Bağımsızlık Yolu'na desteğimizi verirken, onlarla önemli görüş ayrılıklarımız olduğunu peşinen ilan ettik! KSP’nin BY’ye verdiği destek, Münür Rahvancıoğlu’nun şahsına verilmiş değildir... (Kaldı ki BY sadece Münür de değildir!)

KSP, seçimlere yönelik Bağımsızlık Yolu’nun ortaya koyduğu muhalefet programına destek verdi. Bağımsızlık Yolu, ideolojik tüm yanlışlarına ve anti-marksist anlayış ve tutumlarına karşın bir dizi meselede KSP'nin bu seçimlerde siyaseten dayanışabileceği tek partidir... Bu destek de şu çerçevede verildi:

1. BY, Kıbrıs sorununa tek çözüm yolu olarak, "sol"daki diğer partiler gibi BM çerçevesinde bir federal çözüm önermiyor... Anti-emperyalist çözümlere kapıyı kapatmıyor... BY, Kıbrıs sorununun özünde Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar arasında bir sorun olmadığına, emperyalizmin hegemonya sorunu olduğuna vurgu yapmaktadır.

"Kıbrıs sorunu sanki iki toplumun topyekün taraf olduğu, 'uluslararası toplum'un da arabuluculuk rolü üstlendiği yerel bir meseleymiş gibi sunulmakta, devrimci bir ideolojik karşı-hegemonya mücadelesinin yokluğunda da geniş kitleler tarafından bu çarpık algıyla kavranmaktadır.

Sorunun kaynağına bakıldığında da aynı olgu görülecektir. Emperyalist güçlerin bölgemizde yürüttüğü egemenlik mücadelesi, çeşitli zamanlarda bu emperyalist güçlerle çıkar birlikteliğine giren Türkiye ve Yunanistan gibi taşeron devletlerin rolü, ve iki toplum içerisinde bulunan iş birlikçilerin aktif şöven siyasetleri aracılığıyla ortaya çıkan, yerleşen ve kangrenleşen bir sorundan bahsediyoruz." (BY Programı)

BY, Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeyinde işgalci olduğunu açıkça vurgulayan bir partidir... Hatta bununla da yetinmeyip güneyin de işgal altında olduğuna vurgu yapıyor...

"Evet, Kıbrıs işgal altındadır. Ancak adamızın sadece kuzeyi değil, tamamı emperyalist işgal ve hegemonya altındadır." (BY programı)

"Adamızın kuzeyi ABD adına hareket eden TC’nin, güneyi ise askeri bakımdan Yunanistan, siyasi-ekonomik bakımdan ise AB’nin işgali altındadır. Dahası, adamız üzerinde emperyalist hegemonya mücadelesi yürüten emperyalistler, onların taşeronu konumundaki 'anavatan'lar ve her iki halkın içerisinde bulunan iş birlikçiler yoluyla halklarımız birbirine düşman kılınmış, coğrafyamız bölünmüş ve siyasi irademiz gasp edilmiştir." (BY Programı)

2. BY, göçmen işçilere ve Türkiye'den Kıbrıs'a yerleştirilen nüfusa şövenist bir “Kıbrıslılık” temelinde bakmaz... Konuyu sınıf mücadelesi açısından ele alır; ve bu da doğru bir yaklaşımdır.

3.BY'nin çalışma alanına dönük olumluluklarını saymama gerek yok herhalde...

BY'nin, işçi sınıfı ve emekçilerin yaşam kalitesini yükseltmeye dönük çalışmaları desteği hak etmektedir.

Gerekirse daha sayabilirim, ama 23 Ocak seçimlerinde BY’ye destek vermemiz için bunların yeterli olduğuna inanıyorum...

BY'ye verilen destek aslında ülkemizde ilk kez sol kesimler içinde, samimi, hiçbir çıkar ilişkisine dayanmayan örnek bir iş birliğidir... İnsanımızın sürekli talep ettiği ve görmek istediklerini söyledikleri iş birliğini bu iki parti 2022 seçimlerinde gerçekleştirmektedir.

Bundan rahatsızlık duyanlar ve KSP’nin "BY’ye destek vermekle sosyalistliğinin bittiğini" iddia edenler, internetten bakıp KSP’nin Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin programlarını inceleyebilirler... Bana bu konuda sorular soran arkadaşlar, sorduklarının yanıtını orada bulabilirler.


18 Ocak 2022, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar