Ukrayna’daki savaş bir Rusya-Ukrayna savaşı değildir!

Aylardır hazırlığı yapılan, batılı emperyalist güçlerin savaş örgütü NATO’nun açıkça kışkırttığı, emperyalist Rusya’nın hazırlandığı ve açıkça ilan ettiği, 24 Şubat’ta başlayan Ukrayna savaşı sürüyor...

Komünistler savaşı değerlendirirken, kimin saldırdığına, kimin kendisini savunduğuna bakmazlar... Komünistler savaşın ne için yürütüldüğü, hangi sınıflar önderliğinde, hangi amaçlarla, hangi siyasetin ürünü olarak yürütüldüğüne bakarak değerlendirme yaparlar... Bu savaşta taraflar kimdir?... Bu savaş kimin savaşıdır?...

Ukraynadaki savaş, emperyalistlerin dünyayı yeniden paylaşım dalaşının bir parçası olarak, başta ABD olmak üzere batılı emperyalist güçlerin, onların savaş örgütü NATO’nun Rusya ile savaşıdır... Çin bu savaşta kendi çıkarlarına uygun olarak tarafları “sükûnete” davet eder pozisyondadır. Türkiye’nin, Hindistan’ın pozisyonu da esasta budur. Çin’in, Türkiye’nin, Hindistan’ın ve diğerlerinin derdi Ukrayna değil, kendi çıkarlarıdır...

Süren savaş değerlendirilirken, “Ukrayna kurtuluş savaşı veriyor”, “Ukrayna kendisini savunuyor”, değerlendirmeleri yapılıyor. Evet, bu savaşta Ukrayna açısından bir milli sorun, milli bağımsızlık sorunu vardır. Fakat bu, savaşın niteliğini belirlemiyor... Savaşın niteliğini belirleme açısından Ukrayna’nın bağımsızlığı sorunu önemsiz bir faktör konumundadır. Aynı zamanda Donbass’ta da milli bir sorun, ulusal öğe var. Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinin bağımsızlık ilan etmesi, ayrılma hakkını kullanmaları savaşın gerici emperyalist karakterini değiştirmiyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, "Batının değerlerini ('çıkarlarını' olarak okunmalı) koruma savaşı yürütmektedir".

Zelensky bas bas bağırıyor: “Sizin savaşınızı yürütüyoruz. Ön safta sizin için savaşıyoruz.” (Yeni Dünya için Çağrı dergisinden alıntı)

Bu savaşta "demokratik Batı"nın çirkin yüzü bir kez daha ortaya çıktı... Savaşla ilgili haberler tek taraflı olarak ve sadece batının propagandasını yapacak şekilde veriliyor. Savaşın Rus cephesiyle ilgili haberlere tam bir karartma uygulanıyor. Batı medyası, Rus ordularına karşı başarılı bir direniş yürütüldüğünü iddia ederken, Rusların Ukrayna'nın büyük şehirlerinde kontrolü ele geçirdiği ve Kiev’e iyice yaklaştığı söyleniyor. Ukrayna ordusunun Rus kuvvetlerinin önünden savaşmadan çekilmekte olduğu haberleri geliyor. Rusların görünen hedefi Zelenskiyi iktidardan indirmek ve kendilerinden yana birini yerine geçirmek!

Emperyalist çılgınlar dünyayı tam bir vahşetin içine sokmak üzere. NATO ve ABD bu savaşa katılmayacaklarını söylemelerine rağmen, sahada paralı NATO güçlerinin de bulunduğu söylenmektedir.

Anglo-Amerikan emperyalizmi Rusya'yı çepeçevre askeri üslerle kuşatıyor. Rusya da kendi çıkarları için demokrasi falan demeden kendi iradesini empoze etmeye çalışıyor.

Ne yazık ki bazı sol örgüt ve hareketler, Putin'i anti-emperyalist olarak göstermeye çalışıyorlar.

Rus halkı savaşa karşı protestolar yapmaktadır. Ama bunlar da sınırlı kalmaktadır.

Silahlar her iki taraf açısından da derhal susmalıdır. Her iki tarafın askerleri ellerindeki silahları kendi burjuvazilerine çevirmeli, kendi burjuvazilerine karşı mücadele için kullanmalıdır! Rusya ve Ukrayna’da devrimcilerin ve komünistlerin görevi, savaşı kendi burjuvazilerinin yıkılması için sınıf savaşına dönüştürmektir.


5 Mart 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar