Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki Bireysel Hakları... (1) Theklia ve Christos'un Hikayesi

Babası Türkiyeli, annesi Kıbrıslı Türk olan ve Mağusa'da doğan Osman ile Kıbrıslı Rum Sotiroula’nın evliliğinden, Christos ve Theklia Yasmina adlı çocuklar dünyaya geldi. Christos bugün 12, Theklia Yasmina da 9 yaşında... Osman ve Sotirulla evlendikten sonra Güney Kıbrıs'a yerleştiler.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ne hakim olan Kıbrıslı Rum egemenler, Kıbrıslı Türklerin Kuzey Kıbrıs'a yerleşmiş olan Türkiyelilerle evliliklerinden doğan çocuklarına Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı vermiyor... Halbuki anne veya babasından biri Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olan her çocuk doğal olarak Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşıdır.

Kıbrıslı Rum egemenlerin ilk bakışta haklı gibi görünen bir kaygısı var. Kuzey Kıbrıs'a yasa dışı yollardan gelerek yerleşen Türklerle Kıbrıslı Türklerin evliliklerinin, adadaki demografik yapıyı değiştirmesinden endişe ediyorlar.

Osman’ın durumunda, karısı Kıbrıslı Türk değil Rum olunca işler değişti! Önce epey direndikten sonra, Osman’ın vatandaşlık hakkını vermek zorunda kaldılar. Osman annesi Kıbrıslı Türk olduğu için doğuştan bunu hak ediyordu... Ama bu hak ona teslim edilmiyordu. Osman'ın vatandaşlık hakkı, Sotirulla ile evlendikten yıllar sonra hakkı teslim edildi. Bu arada Osman ile Sotirulla’nın çocukları oldu. Christos ile Tekla Yasmina. Kıbrıslı Rum egemenler, tam 12 yıldır bu çocukların da vatandaşlık hakkını inkar etmekteydi. Üstelik annelerinin yanında babalarının da Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı kabul edilmiş olmasına rağmen! Nihayet 28 Ekim 2021 günü, Kıbrıs Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu, insan hakları ihlal edilmiş, vatansız bırakılmış olan, anne ve babaları sağlık sigortalarını ödediği halde hiçbir sağlık hizmetinden yararlanamayan, kimlik ve pasaportları olmadığı için yurt dışına gidemeyen Christos ve Theklia Yasmina’nın vatandaşlıklarını onayladı.

Kıbrıs vatandaşı olmayan ve yüz kızartıcı suçlarla itham edilen milyonerlere Kıbrıs vatandaşlığını satan Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, Kıbrıs'ın kendi çocuklarının vatandaşlık hakkını inkar etmektedir...

Oysa vatandaşlık, hükümetin seçtiği kişiye bahşettiği bir hediye değildir... Doğal olarak vatandaş olan insanlar var; ve hükümetin tek işi de bu vatandaşlıkları resmi olarak belgelemektir!

Tam olarak aynı durumda olan yüzlerce başka çocuk var...

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti ırkçı bir hükümettir. Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları olarak kişisel haklarını inkar etmekle uyguladığı ırkçı politika, adeta bir apartheid politikasıdır! Kıbrıslı Türklerin sadece yabancı bir eşten olma çocuklarının vatandaşlık haklarını inkar etmekle kalmıyorlar. Aynı zamanda Kıbrıslı Türklerin yabancı eşlerinin de yasalarla belirlenmiş olan vatandaşlık hakkını reddediyorlar.

Günümüzde yabancılarla evli olan tüm Kıbrıslı Türkler, doğum yapmak için başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelere gitmektedir.

Bir Kıbrıslı Türkün Türkiyeli olan eşinden Türkiye'de doğan çocukları, doğal olarak Kıbrıslı kabul edilir ve birkaç gün içinde Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı, kimliği ve pasaportunu alırlar... Kıbrıs'ta doğanlar, kuzeyde veya güneyde farketmez, tıpkı Christos ve Theklia gibi kimlik veya pasaport alamazlar...

Kıbrıs Rum egemenlerinin bu şöven ve ırkçı tavrı dolayısıyla, binlerce insanımız çok ciddi bir mahrumiyetle karşı karşıya kalmaktadır. Bu duruma derhal son verilmesi için, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ve ona egemen olan burjuvalara karşı mücadele etmekteyiz.

 

30 Ekim 2021, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar