Solda birlik önerisi (1)

Solda Birlik Programı

Oluşturulacak solda birlik programının şu iki ana unsurdan oluşması gereklidir:



A) KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNÜN TEK YOLU OLARAK YEREL BURJUVAZİNİN YENİLGİYE UĞRATILMASI VE KIBRIS’IN EMPERYALİST DÜNYA ZİNCİRİNDEN KOPARILMASI

Dünya emperyalist sisteminin ortaya çıkardığı şartlar ve bu şartların etkisi altındaki Kıbrıs’ın geçmişi ve bugünü incelendiğinde, şu basit olguyu görmemek imkansızdır: Dünya burjuvazisi milli sorunun çözümünde iflas etmiştir. Küçük ve geri kalmış ülkelerdeki yerli burjuvazi ise, bir yandan kendi emperyalist emelleri peşinde koşmakta, diğer yandan da milli bağımsızlığı rüşvet karşılığında büyük emperyalist güçlere satmaktadır.

Bir yandan büyük emperyalist güçlerin çıkar çatışmalarının, öte yandan bölgesel ve yerel burjuvaların emperyalist çıkar çatışmalarının küçücük bir adada iç içe geçtiği şartlarda, burjuvazinin hakimiyeti ve bu hakimiyet üzerinden büyük ve bölgesel emperyalist güçlerin çıkarlarının adamızda korunması siyaseti sürdüğü müddetçe, Kıbrıslı Rumlarla Türkler arasındaki ilişkinin barışçıl ve dayanışmacı bir örgütlenişi, dolayısıyla
Kıbrıs sorununun çözümü imkansızdır.  

 
Uluslararası sermayenin azgın saldırıları nedeniyle dünyada açlık ve vahşet yaşanmaktadır. Bu emperyalist saldırılar dünyanın her yerinde cereyan ederken, Kıbrıs halkı da bunlardan nasibini almaktadır.

Dolayısıyla Solda Birlik  programı, yerel burjuvazinin tüm Kıbrıs'ta yenilgiye uğratılması ve Kıbrıs'taki emperyalist zincirin kırılmasının Kıbrıs sorununun çözümü için şart olduğunu öngörür; ve buna uygun olarak, devrimci sol güçlerin Kıbrıs'taki ortak platformu olacak bir programı tüm Kıbrıs’ta hayata geçirecek bir hükümet kurulmadan Kıbrıs sorununun çözülmeyeceği gerçeğinden hareket eder.



B) KIBRIS SORUNUNUN EMPERYALİST ÇÖZÜM PLANLARI ÜZERİNDEN ÇÖZÜMÜNÜN REDDEDİLMESİ

Aslında bir NATO planı olan ve BM üzerinden Kıbrıs halkına empoze edilmeye çalışılan planlar çerçevesinde ileri sürülen çözüm önerisi şudur: Kıbrıs sorununun, Birleşmiş Milletler ilkeleri ve Kıbrıs'la ilgili kararları temelinde, Makarios ve Denktaş’ın doruk toplantılarında çizilen parametrelere uygun olarak çözülmesi, oluşturulacak yeni Kıbrıs devletinin Avrupa Birliği üyesi iki toplumlu, iki bölgeli bir federal devlet olması. Bu plan özünde mevcut de facto durumun meşrulaştırılmasından başka bir şey değildir.

Herkes tarafından gayet kolay anlaşılacaktır ki, Kıbrıs sorununu anti-emperyalist bir çerçevede veya başka türlü çözme imkanını elde etmek, ancak ve ancak kendi saflarımızda birlik oluşturabilirsek ve Kıbrıs sorununun çözümünü kendi ellerimize alıp hepimizin ve böylece halkımızın ortak sorunu haline dönüştürebilirsek mümkündür.

Kuzey ve güneyin tüm sol, demokratik ve barışsever partilerinin yukarıdaki burjuva çerçevede bir çözüm konusunda anlaşamayacağı artık berrak bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Dolayısıyla tek çözüm yolu, Kıbrıs’ta burjuvazinin yenilgiye uğratılarak, birleşmiş sol, demokrat ve yurtsever güçlerin iktidar olmasıdır. Kıbrıs’ın emperyalist dünya zincirinden kopması gerektiğinin bilincinde olan SOLDA BİRLİK örgütlenmesi, burjuva çerçevede çözüm olasılığının ciddi bir denemeye tabi tutulduğunu ve bu siyasetin iflas ettiğini dikkate alarak, bunu hala daha önümüze sürenlerin bu konuda halka karşı ciddiyetsiz ve sahtekar olduğunu açıklamakla mükelleftir.

 

23 Ekim 2021, Avrupa gazetesi

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar