Solda birlik önerisi (2)

Solda Birlik için Temel İlkeler:

Ülkemizin kuzeyi ve güneyindeki tüm sol, demokratik ve barışsever partilerin benimsemesi gereken Solda Birlik programı, ana hatlarıyla şu temel ilkelerden oluşmalıdır:

1. Tüm yabancı güçlerin Kıbrıs üzerinde mevcut tüm hak ve iddialarının reddi.

2. Kıbrıs üzerinde hak iddia eden emperyalist güçlerle iş birliği yapıp, Kıbrıs'ın Rum ve Türk işçi ve halkına ihanet eden tüm büyük burjuvaların iktidarına son verilmesi.

3. Her iki milliyetten Kıbrıs halkının ulusal haklarının güvence altına alınması (gerekirse demokratik veya sosyalist bir federal yapının örgütlenmesi). Kıbrıslı Rumlar, Türkler ve diğer azınlıklar arasında milli ve dini düşmanlığı körükleyen tüm örgüt ve faaliyetlerin yasaklanması.

4. Yurtsever ve anti-emperyalist güçleri iktidara getiren ve bu iktidarı koruyan esas güç olarak işçi ve emekçi kesimlerin yaşam şartlarının iyileştirilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması.

5. Kıbrıs işçi sınıfı saflarında milli-dini ayrılıklara dayalı örgütler kurulmasının ve işçi sınıfı örgütlerinin milli-dini temellerde bölünmesinin yasaklanması.

6. Bu programın zaferi için çalışan tüm yabancı ve kaçak işçilere zaferden sonra oluşturulacak yeni Kıbrıs'ta vatandaş olma hakkının verilmesi.

7. Bu programa uygun olarak yerleşim, dolaşım ve mülkiyet özgürlüğünün sağlanması.

SOLDA BİRLİK örgütlenmesi, mevcut siyasi durumun Kıbrıs’ın kuzey ve güneyinde ortaya çıkardığı farklılaşmanın ve bunun siyasette farklı gelişmelere yol açtığının bilincinde olmalıdır. Bu durumun, solda birliğin tüm Kıbrıs partisi olarak şekillenmesi ve tüm Kıbrıs’ta iktidar olmasını geciktirebileceğinin bilincinde olunmalıdır. Bu nedenle SOLDA BİRLİK, Kuzey Kıbrıs’ta iktidarı ele geçirip bu iktidarın verdiği güçle Güney Kıbrıs’ta da iktidar olmanın imkanlarını artırmak, veya tam tersi Güney Kıbrıs’ta iktidar olup Kuzey Kıbrıs’ta da iktidar olmanın koşullarını yaratmak amacıyla, hem kuzey hem de güney Kıbrıs’ta, iki bölgede birden iktidar olma olanaklarını göz ardı etmeden, ayrı ayrı iktidar olmak için çalışmalıdır. 

 

26 Ekim 2021, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar