Kıbrıs halkı er geç kazanacaktır!

Yıllardan beri çözüm olarak bize sunulan formül, "BM çerçevesinde, iki toplumlu, iki bölgeli, siyasal eşitliğe dayalı federal Kıbrıs" oldu!

Biz Kıbrıs Sosyalist Partisi olarak böyle bir çözüme karşı değiliz. Çünkü böyle bir çözüm, savaş veya ateşkes ortamından hiç kuşkusuz daha iyidir.

Ama 54 yıldır iki toplum "lideri" federal bir çözümü konuşmuyor... Ne de BM ve ona önderlik eden güçlerin böyle bir kaygısı var!

Tam tersine Kıbrıs'ın taksimi için NATO çerçevesinde çalışma yapılmaktadır. Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderlikleri de, NATO’nun ve Anglo-Amerikan emperyalizminin iş birlikçileri olarak barış ve federal çözüm peşinde değildir; aksine taksimin, bu mümkün olmadığı sürece de de facto durumun güçlendirilmesi için çaba göstermektedir.

Adamızı adım adım taksime götürüyorlar...

Türkiye 1958’den beri Kıbrıs'ın kuzeyini ilhak etmeye çalışıyor. İngiltere, Yunanistan ve Kıbrıs'ın yerli burjuvaları da bu sürece destek oluyor.

Ülkemizin "sol" güçleri bu planlara karşı çıkmalı ve güç birliği içinde mücadele etmelidir. Fakat “güç birliği yapmak için aramızdaki 'küçük' farkları gözardı etmeli, bir tarafa bırakmalıyız” deniyor bize! Bu doğru değildir!

Aramızdaki farklara rağmen ve bu farklarla birlikte güç birliği yapabilmeliyiz.

Bizim için güç birliği emperyalizme karşı mücadele temelinde olmalıdır, anti-emperyalist olmalıdır...

Hem 'sol'um deyip, "Kıbrıslı Türklerin toplumsal varlığı tehdit altındadır" diyen, ve hem de “Türkiye Kıbrıs'ta işgalci değildir” diyenlerle güç birliği yapamayız!

Son 30 yılda yaşanan demografik ve coğrafî değişiklikler taksimi kalıcılaştırmaya yöneliktir.

Biz BM, AB ve NATO çerçevesinde çizilen planların hüsranla bitmeye devam edeceğini öngörüyoruz!

Çözüm; BM, AB, NATO, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye rağmen, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk emekçilerin, garantör ve komşu ülkelerin işçi sınıfları ile enternasyonal dayanışma içinde yürüteceği, "barış içinde, birleşik bir ülke ve birleşik bir halk" mücadelesiyle mümkün olacaktır.

Emperyalizmi ancak böyle yenebiliriz ve yeneceğiz.

Kıbrıs halkı bu mücadeleyi er geç kazanacaktır!

 

18 Haziran 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar