Doğrudan demokratik yerel yönetim

25 Aralık yerel seçimlerinin en önemli ve neredeyse biricik gerçekçi projesi, doğrudan demokrasi projesidir. Doğrudan demokrasinin kitleler tarafından anlaşılması; kurumlar ve örgütler içinde, işçi sendikaları ve örgütlerinde, ve hayatın her alanında somut olarak nasıl uygulanabileceğinin kitleler arasında tartışılması önemlidir

Bizler Kıbrıs Sosyalist Partisi üyeleri ve liderliği olarak, mevcut olguları dikkate alıp, 25 Aralık 2022 tarihinde yapılacak olan yerel seçimlerde Osman Zorba'yı Girne belediye başkanlığına aday göstererek, doğrudan demokrasi anlayışını kitlelere anlatmayı hedef olarak belirledik.

Benzer çalışmaları her alanda geliştirerek artırma, ve gerek doğrudan demokrasi anlayışının genel çerçevesinin, gerekse insan yaşamının “8(4+4)+8+8” şeklinde yeniden planlanması şiarının en geniş kitlelerce benimsenerek sahiplenilmesi için var gücümüzle çalışmalıyız ve çalışacağız.

Günümüz dünyasında gördüğümüz genel ülke yönetimleri ve yerel yönetimler şu gerçeği ortaya koymaktadır: Temsili demokrasi iflas etmiştir. Kuzey Kıbrıs’taki yerel yönetimler bunun en bariz örneğidir.

Mevcut demokrasi halk için demokrasi değildir... Halkın kendi kendini yönetmesi değildir... Vaatlerle gelip, ülkeyi ve yerel yönetimleri tek başına, derebeyleri gibi yönetmek demokrasi değildir...

Biz KSP olarak, halkın her konuda söz ve oy hakkına sahip olacağı yeni bir yönetimin uygulanması için yola çıktık. Görevimiz, yerel yönetimlerde doğrudan demokrasinin uygulanabilmesi için olanak sağlayıcı olmaktır.

Belediyecilik, yani yerinden yönetim, belediye başkanı denen kahramanlarla bireysel olarak yürütülecek bir olay değildir... Şu anda var olan tüm belediye başkanları, CTP'liler dahil, belediyeleri derebeylik gibi yönetiyor. Belediyecilik, yerel yönetim, halkın kendi bölgesel sorunlarına sahip çıkarak kendi kendini yönetebilmesidir... Belediyeler halka kendi kendini yönetme olanağı verecek araçları sunmalıdır. Belediye başkanının yapması gereken budur...

KSP, yerel yönetimlerde tüm kararların halk tarafından verilmesine olanak sağlayan yeni bir demokrasi uygulaması getirecektir. Belediye başkanı ve belediye meclisi, gerekli yasal düzenlemelerle halkın vereceği kararların hayata geçirilmesinden sorumlu merciler olacaktır. Kararları halk verecektir... Mahalleyi ilgilendiren konularda mahalle halkı, kentin tümünü ilgilendiren konularda ise bir bütün olarak kent halkı karar verecektir.

Yerel yönetim halkın sorunlarının süratle görüşülüp tartışılabilmesi için gerekli alt yapıyı hazırlayacak, her konu ve her sorun, ilgili mahalle halkı, bölge halkı, veya kentin bütününü ilgilendiren konularda kent halkının katılacağı günübirlik oylamalarla karara bağlanacaktır.

İşte bu yüzden, vatandaşlar tarafından Osman Zorba’nın şahsında partimize verilecek her bir oy, partimizin iktidarı şartlarında temsili demokrasiye son verilerek, doğrudan demokrasinin hayata geçirilmesi amacıyla verilmiş bir oy anlamına gelecektir. Her bir oy, halkın gerçek iradesinin yerel yönetimlerden başlayarak hayata geçirilmesi anlamına gelecektir...

 

20 Aralık 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar