Hayal satanlar ve hayalleri yıkılanlar (12) ...

Kıbrıs Rum liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti'ne sahipse, bu Kıbrıslı Türkler sayesindedir.

Benim tavrım Kıbrıs Cumhuriyeti'ne düşmanlık değildir... Kıbrıs Cumhuriyeti'ni elinde bulunduran egemen Rum burjuvazisini, Rum toplumu liderliğini eleştirmektir... Onları, Kıbrıs Türklerini şantaj yapmak için kullanılacak, rehine bir topluluk olarak görme politikasını bırakmaları için uyarıyorum. Bu politika taksime götürür diyorum!

Bakın örneklerle de anlatayım, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin nüfus politikasına ilişkin uyguladığı kuralların hükmi karakuşî olduğunu:

Değerli dostum, senin de belirtmiş olduğun gibi, karma evliliklerden doğan birçok çocuğa Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık verdi. Doğrudur, 2007 yılına kadar karma evliliklerden doğan tüm çocuklara Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlık veriyordu. 2007’den sonra Kıbrıs Cumhuriyeti bu uygulamayı değiştirdi? Karma evliliklerden yurt dışında doğanlara vatandaşlık veriyor da, ülkemizde doğanların vatandaşlık haklarını inkar ediyor? Çünkü bakanlar kurulunda aldıkları bir kararla, “işgal altındaki topraklara yasadışı limanlardan giriş yapanlara vatandaşlık verilemez” diye bir kural geçirdiler. Ama zaten 2007’ye kadar işgalci saydıklarının çocuklarına vatandaşlık verdikten sonra, yani işgalden 33 yıl sonra, Kuzey Kıbrıs'ta doğan ve anne-babasından biri Kıbrıslı Türk olan çocukların vatandaşlık hakkını inkar etmeye başladılar.

Örneğin öyle çocuklarımız var ki, babaları TC’li subay. Hem de 1974 savaşlarına katılıp Kıbrıs'ı işgal edenlerden. Kıbrıslı Türk bir kadınla evlenmiş. Çocukları Kıbrıs'ın kuzeyinde veya Türkiye'de doğmuş. Kıbrıs Cumhuriyeti bunların çocuklarına vatandaşlık verdi. Eminim bu örnekteki insanlarımızdan sizin de tanıdıklarınız vardır! Ama 2000’li yıllarda Türkiyeli birisiyle evlenip de çocuğunu Kıbrıs'ta doğuran insanlarımızın çocuklarına vatandaşlık vermeyi reddediyor! Bu hangi mantığa göre yapılmaktadır? Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rum vatandaşlarının karma evliliklerden doğan çocukları, ister Güney Kıbrıs’ta, hatta isterse Kuzey Kıbrıs'ta doğsun, veya yurtdışında doğsun, hemen vatandaş oluyor. Aynı ülkenin vatandaşları olan Kıbrıslı Türkler ise bu haktan yararlanamıyor!

Yine aynı hükmi karakuşî kararlarla, Kıbrıslı Türklerin eşlerine de Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiyor. Üstelik Kuzey Kıbrıs'taki limanları kontrol edemedikleri gerekçesiyle, hiç Kuzey Kıbrıs'a gelmemiş eşleri bile, “gelmiş olabilecekleri ihtimalinden dolayı” suçlu sayarak vatandaşlık haklarını vermeyen bir uygulama içindedir Kıbrıs Cumhuriyeti. Kısacası bu burjuva cumhuriyet, AB üyesi olmasına rağmen, vatandaşlarının etnik kökenine göre farklı uygulamalarla ayrımcılık yapmaktadır. Litvanya ve Letonya örnekleriyle benzeyen yanlar var mı burada?

Keşke Kıbrıs Rum liderliği de Litvanya ve Letonya’nın yaptığı gibi Kıbrıslı Türkleri topyekün vatandaşlıktan çıkarsaydı! O zaman şikayet etmezdik. Ama Kıbrıs Rum liderliği Kıbrıs Cumhuriyeti'ne sahipse, bu Kıbrıslı Türkler sayesindedir. Kıbrıslı Türkleri vatandaşlıktan çıkarırsa, ne Kıbrıs Cumhuriyeti anayasası kalır, ne de 1960 anlaşmaları... Bu nedenle sıkmaz bizi vatandaşlıktan çıkarsın! Çıkaramayınca da böyle hükmi karakuşî kararlarla ayrımcılık yaparak taksimi kalıcılaştırmaktan ileri gidemiyorlar. 


6 Aralık 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar