Rusya Ukrayna savaşı bizi de perişan edebilir!

Ukrayna'daki emperyalist savaş bir yılını tamamladı. Daha ne kadar süreceğini kestirmek güç!


"Sermaye Sovyet Cumhuriyeti'ni yıkmayı başarsaydı bunun sonucu ne olurdu? Bütün kapitalist ve sömürge ülkelerde en koyu bir gericilik çağı başlar, işçi sınıfı ve ezilen halklar tamamen köleleştirilir, uluslararası komünizmin mevzileri tasfiye edilirdi." - J. V. Stalin 1926, Eserler, Cilt 9
Ne müthiş bir öngörü! Stalin kesinlikle haklı çıktı...


SSCB çatısı altında, Sovyet Cumhuriyetleri olarak birlikte barış içinde yaşayan ülkeler ve halkları, ABD, NATO, AB ve Rusya'nın çıkar çatışmaları uğruna birbirlerine kırdırılıyor. Ukrayna'daki savaş aslında bir yıl değil, dokuz yıldan beri devam ediyor. Ne uğruna? Avrasya bölgesindeki pazarların, hammaddelerin yağmalanabilmesi, ulaşım ağlarının, jeopolitik ve stratejik bölgelerin kontrolü için!

Büyük insan kayıplarına, büyük maddi felaketlere neden olarak, tüm insanlığı gerçek bir nükleer imha tehlikesiyle karşı karşıya bırakan bu savaşa derhal son verilmelidir.

Bu savaş görünürde Rusya-Ukrayna savaşıdır. Ama gerçekte kapitalist, emperyalist çıkar çevreleri arasındaki bir savaştır. Savaşın gerçek tarafları, bir yanda ABD emperyalizmi önderliğindeki batılı emperyalist güçler ve onların savaş aleti NATO, diğer yanda da emperyalist Rusya'dır.


Bu haksız emperyalist savaşın ne bölge halklarına ne de dünya halklarına hiçbir yararı yoktur. Bu savaşın kazananları uluslararası petrol tekelleri vee silah imalatçılarıdır.


Gerek Rusya gerekse Ukrayna'nın atom santrallerine sahip ülkeler olması, nükleer başlıklı füzelere sahip olmaları, bu savaşı bölge ve dünya halkları için daha da tehlikeli kılmaktadır. Bu savaş yeni bir dünya savaşına doğru genişleme riskini de barındırıyor.

Bu savaş insanlık için daha büyük tehlikeler taşıyacak bir hale gelmeden derhal durdurulmalıdır. Bu savaşın durdurulması için sadece Rusya ve Ukrayna halkları değil, tüm dünya halkları harekete geçmelidir. Dünya çapında kitlesel ve etkili barış girişimlerine ihtiyacımız vardır. Kitlelerin barış için ayaklanması gereklidir. Aksi takdirde bu savaşın sonuçları sadece Rusya ve Ukrayna'yı değil, bizi de perişan edebilir!

 

5 Nisan 2023, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar