Tarihten Bir Yaprak: AKEL'in Makarios'a Desteği ve Psefto Enosis! (2)

İşte bu dönemden itibaren ENOSIS mücadelesi uluslararası komünist hareket tarafından belirlenen gerçek amacından, anti-emperyalist hedefinden koparıldı. EOKA lafta ENOSIS için mücadele ediyordu, ama EOKA ve TMT’yi manipüle eden emperyalist güçlerin hedefi, bu iki şoven milliyetçi hareket sayesinde, adayı 3 NATO ülkesi İngiltere, Türkiye ve Yunanistan arasında paylastırmaktı. ENOSIS artık sadece lafta bir hedefti; gerçek hedef olmaktan çıkmıştı.

Zaten, 2. Dünya Savaşı esnasında Yunanistan Naziler tarafından işgal edildiği zaman Nazi faşizmi ile işbirliği yapan, daha sonra da İngiliz ve Amerikan emperyalizmi ile işbirliği içinde Yunanistan'ın bağımsızlığına karşı kraliyet rejimine dönmesi için işbirlikçilik yapan Grivas gibi bir hainin EOKA’nın başına getirilmesi, Kıbrıs'ın İngilizlerden kurtuluşu mücadelesinin lideri olması inandırıcı değildi. Bu vatan haininin Kıbrıs’ta ulusal kahraman olarak kabul edilmesi utanılacak bir durumdur. Grivas önderliğindeki EOKA’nın ENOSIS için mücadelesi, özünde sahte bir mücadeleydi (PSEFTO ENOSIS). Grivas’ı bu mücadeleye kilise ve onun lideri Makarios davet etti. Makarios Grivas ile birlikte EOKA’nın kurucusudur. AKEL işte bu gerici, işbirlikçi kesimin bir parçası olan Makarios'u anti-emperyalist bir lider diye Kıbrıs halkına yutturdu. Makarios ve Grivas'ın sahte ENOSIS mücadelesini destekledi.

Sonuç olarak, bu mücadele 1974’te gerçek amacına ulaştı. Kıbrıs taksim edildi. Kuzeyinde Türkiye, güneyinde Rum kesimi ve Yunanistan, ve Güney sahillerinde de iki tane egemen İngiliz üssü!

EOKA, Grivas, Makarios, gerici Kıbrıs Türk liderliği ve TMT ile birlikte Anglo Amerikan emperyalistleri, NATO ile işbirliği içinde, 1974 yılında adanın bölünmesini yarattı. Ne yazık ki, popülizm ve parlamentarizm uğruna AKEL de tüm bunlara çanak tuttu!.

AKEL Newsletter, Temmuz 1965, Derviş Ali Kavazoğlu’nun katledilmesinden üç ay sonra yayınlanmış bir bültendir. Çok merak ediyorum, AKEL Derviş Ali’nin sağlığında ENOSIS siyasetini bu kadar açıkça kaleme alabiliyor muydu?...

5 Temmuz 2020, Avrupa gazetesi
 

Yorumlar

Popüler Yayınlar