Afganistan'da neler oluyor?...

Hepimiz Afganistan'da neler olup bittiğini anlamaya çalışıyoruz.

Tam donanımlı olduğunu kesinlikle söyleyemeyeceğimiz, uçakları ve uzun menzilli füzeleri bulunmayan şeriatçı faşist Taliban güçleri, artık dijital silahlar ve insansız hava araçları kullanan ABD ordusunun Afganistan’dan çıkmasını sağlayan bir direniş göstermiş!...

Taliban güçleri ilerlerken, resmi Afgan hükümetine bağlı ve Taliban'a göre çok daha donanımlı ve Amerikan destekli ordu, hiçbir direniş göstermeden silâhlarını Taliban'a teslim etti...

Güya Afganistan'a Taliban'ın kökünü kazımak için giren ABD, ülkeyi Taliban’a teslim ediyor... Bölgede bulunan ve görevinin Kabil Havaalanı'nın güvenliğini sağlamak olduğu açıklanan Türk birliğinin ise Afganistan'dan ayrılmayacağı Türkiye hükümeti tarafından açıklanıyor!

Hayretle izlediğimiz bu sürpriz gelişmelerin perde gerisinde neler olduğunu anlamaya çalışıyoruz.

Bu süreçte Taliban'dan, ABD’den ve Türkiye hükümetinden gelen açıklamalar sis perdesini aralamaya başladı.

Belli ki, savaş sanayii üzerinden maksimum karına kar katan Amerikan emperyalizmi bölgede yeni bir tezgahın peşinde... Bu tezgah, Türkiye hükümeti ve Taliban yönetimiyle anlaşma içinde planlanıyor. İşin başında, Taliban Türk ordusunun da Afganistan'ı terk etmesini isterken, şimdi ağız değiştirerek Türkiye'nin desteğinin kendileri için çok önemli olduğunu söylüyor. Türkiye hükümeti Taliban'la görüştüğünü açıklarken, ABD ve hatta Avrupa Birliği de Taliban ile diyalog içinde olduklarını açıkladı...

Geçen cumartesi günkü köşemde, “Bugünkü kapitalizmin temel yasası, maksimum kar gerekliliği ve bunu elde etmek için savaş sanayiini geliştirmek ve savaş çıkarmaktır” diye yazmıştım.

Taliban'ın iktidara gelmesinden bir hafta sonra, İslamcı militanların sivillere karşı giriştiği şeriatçı faşist şiddetin görüntülerinin dünyaya yayılmasıyla birlikte, uluslararası toplum Afgan halkının geleceği için endişelenirken, emperyalist güçler timsah gözyaşlarının arkasına saklanarak, yaşananları fırsata çevirmekten geri durmuyorlar.

Avrupa Birliği savunma bakanları, Afganistan'da yaşanan felaketi fırsat bilerek bir Avrupa kolordusu kurma planını değerlendiriyor. Avrupa Birliği Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell, Afganistan'da bir trajedinin ortaya çıktığını, ve Avrupalıları yaklaşmakta olan krizlerle başa çıkmak için 50.000 askerlik, hızlı tepki yeteneğine sahip bir ordu birliği kurmayı düşündüğünü açıkladı.

Şeriatçı Taliban örgütünün teslim alamadığı tek eyalet olan Kabil’in kuzeyindeki Penşir’de, Afganistan'ın tanınmış savaş ağalarından Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud, Penşir direniş güçlerinin başına geçerek, Taliban'a karşı 16 Ağustos’ta “Tüm özgürlük dostlarına!” başlıklı bir direniş çağrısı yaptı.

Bu çağrı ve direnişler Afganistan’ın sadece Taliban’dan, seriatçılardan ibaret olmadığını gösteriyor... Ama ne yazık ki Talibana karşı direniş, Afgan sol güçlerinden ve komunistlerinden gelmiyor. En azından şimdilik!
2
Kimse Taliban'ın ABD’yi Afganistan'dan kovduğunu sanmasın! Görünüşe bakarak Taliban'ı anti-emperyalist ilan edenler bile var! Halbuki Taliban, ABD’nin tercihi ve desteğiyle Afganistan'ı ele geçirmiş durumdadır. Taliban'a karşı Penşir Vadisi'nde direnişe geçen Ahmet Mesut önderliğindeki güçler de anti-emperyalist niteliklere sahip değildir. Onlar, Taliban'la menfaat dalaşı içinde olan Afgan, Özbek ve Türkmen savaş ağalarının bir ittifakıdır.


Gerek Afganistan'da gerekse Pakistanda, zayıf da olsa, örgütlü sol ve komünist güçler de vardır. Taliban'ı ve ABD emperyalizmi ile müttefiklerini Afganistan'dan söküp atmak, ancak onların özverili mücadelesiyle mümkün olabilecektir.

Taliban’a karşı mücadelenin başarısı, uluslararası işçi sınıfının ve emekçi halkların anti-emperyalist güç birliğiyle mümkündür! 


24 Ağustos 2021, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar