Siyasetle karışık futbol sohbetleri... (15) Kıbrıs'ta futbol ve siyaset

...Tüm bunlar siyasal iktidarların güçlü taraftar desteğine sahip takımları denetim altında bulundurmak istediğini ortaya koymaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında bir "halk kulübü" karakteri taşıyan, ama 70’li yıllardan sonra bu özelliğini kaybetmesine ve iktidardaki sermaye çevrelerinin kontrolüne geçmesine rağmen, sırf en geniş taraftar kitlesine sahip olduğu için Fenerbahçe kulübünün başına gelenler bunu kanıtlamaktadır.

Bir başka kanıt da Kıbrıs'tan gösterebiliriz. Fenerbahçe’ye göre çok daha halkçı, birlik ve dayanışması güçlü ve devrimci bir takım karakteri taşıyan Omonya’nın da, özellikle 1990’lı yıllardan sonra önünün sürekli kesilmesine ve şövenist sağın takımı olan APOEL’in daha popüler bir takım haline gelmesi için her türlü çabanın gösterildiğine tanık olmaktayız.

Omonya kuruluşundan itibaren Kıbrıs'ın milliyetçi toplumlarına bir başkaldırı oldu. Komünistlerin güçlü takımı olarak tanındı.

Halktan aldığı destekle OMONOIA, yıllar geçtikçe daha da güçlendi. Hızla adanın en güçlü takımı haline geldi. 60'lı yılların ortalarında OMONOIA, hem kulüp düzeyinde hem de taraftarları içinde, toplumun alt katmanlarından, işçilerden ve ezilenlerden oluşan Kıbrıs'ın komünist takımı olarak etiketlendi. Yıllar boyunca OMONOIA tribünleri her zaman adanın mazlumlarının toplandığı mekanlar haline geldi. Taraftarlar bu tribünlere solun bayraklarını ve sembollerini taşıdı ve hala da taşıyorlar. Tribünler kırmızı bayraklar ile orak ve çekiç sembolleri, Ernesto (Che) Guevara'nın pankartları ve resimleri ile süslenir, taraftarlar solcu ve komünist şarkılar söyler!

Özellikle 1970-90 dönemindeki yirmi yıl içinde OMONOIA kulübü adada bir efsane haline gelirken, diğer Kıbrıs takımları onun yanında çok etkisiz kaldı. Bu yirmi yıllık sürede kulüp on dört şampiyonluk, yedi kupa ve sekiz süper kupa kazandığından, asla kırılamayacak ulaşılmaz bir rekor kırdı! OMONOIA bu dönemde Kıbrıs futbolunun en önemli gücü haline geldi. Bunu hazmedemeyen burjuvazi ve sermaye, Omonya'nın önünü kesme, hakemlerin kararlarını genellikle Omonya aleyhine kullanması ve diğer başka yöntemlerle, Omonya'nın başarılarını engelleme yoluna gitti!

 

3 Ağustos 2021, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar