Siyasetle karışık futbol sohbetleri... (17) KTFF KOP çatısı altına girebilir mi?
1955 yılında kurulmuş olan Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, 1983 yılına kadar sınırlı da olsa uluslararası müsabakalar yapabiliyordu. Bu müsabakalar genellikle Türkiye takımlarıyla yapılıyordu. Fakat 1983 yılında Kıbrıs Türk liderliği, Türkiye'nin işgali altındaki Kuzey Kıbrıs'ta tek taraflı olarak "bağımsız devlet" ilan edince KTFF bu olanağı da yitirerek, Türkiye takımlarıyla bile maç yapamayacak hale geldi. 1983 yılından beri Kıbrıs Türk futbolu tamamen cullisine düzenlenen müsabakalardan ibarettir...
5 Haziran 2021 tarihinden itibaren KTFF başkanlığına dördüncü dönem için getirilen Hasan Sertoğlu, 2013 yılında KTFF’nin KOP çatısı altına girmesi, yani KOP’a üye olması için bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Bu görüşmeler sonuç verseydi, Kıbrıs Türk futbolunun da uluslararası alanda önü açılacaktı.
KTFF’nin KOP çatısı altında faaliyet göstermesi bence mümkündü ve hala mümkündür. Neden derseniz, Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu toplantılarına katılan milletvekilleri de bu toplantılara Kıbrıs Cumhuriyeti şemsiyesi altında katılmaktadır. Onlar bunu ne kadar inkar ederse etsin, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni oluşturan iki toplumdan biri olan Kıbrıs Türk toplumunun temsilcileri olarak oradadırlar. Aynı şekilde, KKTC cumhurbaşkanları da toplumlar arası görüşmelere KKTC cumhurbaşkanı olarak değil, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni oluşturan iki toplumun liderlerinden biri olarak katılmaktadır. Benzer bir çerçevede Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'nun da uluslararası alanda faaliyet yürütmesi sağlanabilirdi. Ama KTFF’nin KOP ile yürüttüğü görüşmeler aniden kesildi. Bu görüşmelerin neden kesildiği, hangi konularda uzlaşmaya varıldığı, hangi konularda uzlaşma sağlanamadığına dair de hiçbir açıklama yapılmadı...
Hasan Sertoğlu, Futbol Federasyonu'nun başına geldiği günlerde tüzükte değişiklik yapacağını ve seçilecek federasyon başkanlarının en çok üç dönem hizmet verebileceğini söylemişti. Nitekim KTFF tüzüğü bu içeriğe uygun olarak değiştirildi. Bu dönemde kendisini takdir etmiş, ve nihayet bu toplumdaki kurumlardan birinin başına demokrat düşünceli ve demokrat tavırlı birisinin geldiğini düşünmüştüm.
Bugün üzülerek görüyorum ki, Sayın Sertoğlu da kof çıkmıştır... Önce KOP’la aylarca yürüttüğü görüşmeleri sonuçlandırma başarısı göstermemekle bizi hayal kırıklığına uğrattı. Ama bunu bir yere kadar anlayışla karşılayabilirim. Belki o "malum çevrelerden" tehditler almıştır. Kıbrıs'ta bugüne kadar işler hep böyle yürütülmüştür... Egemenler istemedikleri gelişmelerin önüne geçmek için her zaman tehdit ve hatta katliamlara girişmiştir.
Fakat Sertoğlu son icraatıyla iyice gözden düşmüştür!
Kendi koyduğu kuralları çiğneyen, tükürdüğünü yalayan, kendi hazırladığı tüzüğe saygısı olmayan, gözünü hırs bürümüş bir başkandan federasyona hayır gelmez... Böyle bir başkanı çeşitli baskılarla desteklemek zorunda kalan, ya da çıkar ilişkileri çerçevesinde destekleyen, çoğunun enerjisi tükenmiş, içi geçmiş, vizyon sahibi olmayan kulüp başkanlarından da hayır gelmez... Futbolla uğraşan yüzlerce gayri federe kulübün söz hakkının olmadığı anti-demokratik yapıdaki bir federasyondan hiç hayır gelmez! Futbolun cullisine oynandığı Kuzey Kıbrıs'ta bunu gerçek bir halk sporuna, kitle sporuna dönüştürmek bu zihniyetlerle mümkün değildir. Sertoğlu miadını doldurmuştur. Ama Sertoğlu'nun, yerine başka herhangi birinin gelmesini, yeni bir başkanın görev almasını engelleyen bencil ve kendini beğenmiş tavırlarıyla futbola bundan böyle faydalı olması sözkonusu olamaz. Kendisi bu spora zarar vermekten başka bir işe yaramaz! Bu gerçekleri göremeyen spor yazarlarının da, ne özelde futbola, ne de genelde sporun gelişimine bir faydası olmaz, olamaz!
Şu anda federasyonun başında tüzüğe aykırı gayri meşru bir yönetim var. Aslında İçişleri Bakanlığı'nın hukuka aykırı bu federasyon yönetimini onaylamaması gerekir. Ama kendisi hukuk dışı bir ülkede her türlü hukuksuzluk olağan hale geldiğinden, bakanlığın da bu hukuksuzluğa dur demesini beklemiyorum...
Belki bir gün birileri bu gayri meşru durumu hukuk önünde belgeleyerek, Hasan Sertoğlu federasyonunun 05/06/2021 tarihinden sonra aldığı tüm kararları geçersiz kılabilir!
Gayri federe kulüplerin de söz haklarını elde etmek için başkaldırması gerekmektedir. Kuzey Kıbrıs koşullarında kulüpler gayri federe liglerde top koşturuyor olsalar bile; sorunları ve mali açıdan yaşadıkları zorluklar süper lig kuluplerininkinden çok da farklı değildir. Bu nedenle suskunluklarına son vererek haklarını aramalı, federasyon bünyesi içerisindeki söz haklarını, oy haklarını, kararlara katılma haklarını talep etmelidirler! (SON)
10 Ağustos 2021, Avrupa gazetesi
Yorumlar
Yorum Gönder