Solda güç birliği ve emperyalizm (4)

“Siyasette teorik ve stratejik temelden kopuk bir taktik uygulama söz konusu değildir. Çünkü taktiğin tüm amacını strateji belirler. Tespit edilen stratejik amacı elde etmek için belirli taktik yaklaşımlar formüle edilir. Yani belirli örgütsel yapılanmalar ve bu örgütlenmeler üzerinden yapılan belirli mücadeleler, bu örgütlerin ve mücadelelerin türleri taktiğin konusunu oluşturur.

Stratejiniz, nereye varmak istiyorsanız oraya varmak için gerekli olan sınıfların dizilişini ortaya koyar. Hangi sınıf iş başına gelecek, hangi sınıf dost, ve hangi sınıf düşman. İktidarda olan sınıf hangisi, hangi sınıfların önderliğinde ve hangi sınıflara dayanarak hangi sınıf devrilecek...

Taktik, nereye varmak istiyorsanız oraya varmak için hangi sınıfları nasıl örgütleyeceğinizi ve hangi sınıflara karşı nasıl örgütleneceğinizi, bu örgütlerle ne tür faaliyetlere girişeceğinizi ortaya koyar.

Nereye varmak istiyorsanız oraya varmak için gerekli örgüt ve mücadele türlerini oluşturursunuz. Şartlara uyan, hareketi en az zarar ve kayıpla, en kısa sürede zafere götürecek örgütlenme ve mücadele türlerini, sürekli değişen şartlara göre, tarihten,  ülkenin ve dünyanın mevcut şartlarından, sınıf mücadelesinin geçmiş ve bugününden hareketle tespit edersiniz.

Görüleceği gibi, bizim stratejimiz solda birlik savunucularının stratejisinden karakter olarak farklı olduğu için, bizim varmak istediğimiz, varılmasını gerekli gördüğümüz sonuç, solda birlik yanlılarınınkinden tamamen farklı, karakter olarak ona zıt olduğu için, taktiklerimiz de farklı olmak zorundadır.” (SOLDA BİRLİK ÜZERİNE, Nisan 2014)

Biz "Bu işleri illa emperyalizm koşullarında halledecekseniz bunun tek yolu var" dedik. AKEL ve CTP detaylı bir anlaşmaya varır, bunu hepimiz destekleriz ve anlaşma yapılır taktiğini ileri sürdük.

Ne AKEL ne de CTP bu önermeye destek olmamıştır. Çünkü bu partilerin ve "solda birlik" ilkelerini savunan diğer parti ve örgütlerin yaklaşımına temel olan şey emperyalizmin varlığını korumaktır. Bu şartlarda da birlik imkansızlaşmaktadır. Özellikle de iki toplumun ortak örgütlenmesi ve ortak mücadelesi tamamen imkansızlaşmaktadır.

Ama onlar ne yaptı?

Emperyalist şartlarda çözüm hakkında binbir çeşit öneride bulundular. Bunlar detaylı ve anlaşmayı mümkün kılan öneriler değil... Akla yatkın olmayan ve tabii ki güneyin de asla desteklemeyeceği öneriler. Statükoyu koruyan ve güçlendiren öneriler!

Bu şartlarda, tüm bu önerilerin çözüm amaçlı değil de çözümü imkansız kılma amaçlı, TC'nin ve NATO'cuların hizmetinde iş yapmaya denk gelen öneriler olduğunu söylemek hakkımızdır; çünkü bunların pratik sonucu her zaman böyle olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

Bu öneriler, ne kuzeyde, ne güneyde, ne de ada sathında halkımızı mümkünatı yok birleştiremez. Bu öneriler sadece halkımızı bölmeye hizmet eder. Son 50 yıl da bunu açıkça ortaya koymuştur.

Bu da bize şunu ilan etme hakkı verir: Tüm bu burjuva emperyalist siyasetlerin tartışmasız tek alternatifi Anti-Emperyalist Birleşik Cephe Hükümeti siyasetidir. Emperyalizmi Kıbrıs'ın kuzey ve güneyinde, Yunanistan, Türkiye ve İngiltere'de el ele vererek yıkma siyasetidir.

Biz, adada bulunan tüm yabancı ordulara ve askeri üslere rağmen, Kıbrıs'ta barışçıl mücadele yöntemlerinde ısrarlıyız. Buna ters iş yapma tarzlarına da kati surette ortak olmayacağız. Biz emperyalizme karşı mücadelemizde ilkeli ve tavizsiz tavrımızı sürdüreceğiz. Ülkemizin, halkımızın, ve tüm dünya halklarının emperyalist boyunduruk altında tutulması çabalarının hiçbir zaman parçası olmayacağız. Buna karşı uzlaşmazlığımızı ve mücadelemizi yılmadan sürdüreceğiz. 


26 Nisan 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar