CTP ve AKEL (1)

Ülkemizde  sözde solun en büyük iki partisi AKEL ve CTP’dir. Biri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, diğeri de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin partisidir. 
 

Bunlardan AKEL, Kıbrıs Komünist Partisi'nin devamı olduğunu ve komünist bir parti olduğunu her fırsatta vurgulamaktadır. CTP’nin de tüzüğünde sosyalist bir parti olduğu yazmaktadır.


Oysa gerçekte, ikisinin de ne sosyalizmle, ne de komünizmle uzaktan yakından ilgisi kalmamıştır.
İkisi de sosyal demokrat çizgide partilerdir. İkisinin de sosyal demokratlıklarının yanında milliyetçi duruşu da vardır. 


Bu iki parti, ülkemizdeki "sol" hareketin liderleri görünümündedir. Oysa onlar sol değil, sosyal demokrat oldukları için, biz Kıbrıs Sosyalist Partisi olarak, “Bize ‘sol muhalefet’ değil, devrimci muhalefet gerekir” diyoruz. Çünkü devrimci solu, sosyal demokrat ve özünde burjuva soldan koparmanın zamanı gelmiştir. 


Geçtiğimiz hafta içinde CTP, AKEL’i ziyaret etti. Bu ziyaretin sonunda iki parti ortak bir bildiri yayınladı. Ayrıca parti liderleri Stefanos Stefanou ve Tufan Erhürman, görüşmenin içeriğine ilişkin  ayrı ayrı açıklamalarda bulundu.


Ortak açıklamada iki parti, “federasyon tek çözüm yoludur” dedi.


Kıbrıs sorununun BM kararları çerçevesinde kapsamlı bir çözüme kavuşturulması için resmi müzakerelerin en kısa sürede başlatılması hedefiyle, iki tarafın samimi bir diyaloğu yeniden başlatması gerektiğine kuvvetle inandıklarını açıkladılar. 


Bu hedefe, sürecin iki taraf arasında varılan tüm yakınlaşmalara, liderlerin 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Deklarasyonu'na ve 25 Kasım 2019'da Berlin'deki gayri resmi toplantının ardından BM açıklamasında altı çizilen 30 Haziran 2017 tarihli Guterres çerçevesine bağlı olması kaydıyla ulaşılabileceğine vurgu yaptılar.


Burada dikkatimi çeken ilk nokta, her iki partinin de Kıbrıs sorununa BM çerçevesi dışında bir çözümün, özellikle devrimci bir çözümün mümkün olmadığına ilişkin  halkımıza verdiği mesajdır. Bu yaklaşım, onların devrimci olmadığının en net göstergelerinden birisidir. Her iki parti de ülkemiz için burjuva çözüm dışında bir çözüm düşünemiyorlar... Üstelik bu burjuva çözüm de sadece BM çerçevesindedir.

Stefanu, yaptığı açıklamada CTP ve AKEL’in federasyon mücadelesinin öncü partileri olduğunu söyledi. Bunu şöyle okumak lazım: CTP ve AKEL burjuva çözümün öncü partileridir!


İşte bu yüzden biz, burjuva solu devrimci soldan koparma ihtiyacı duymaktayız!


Bize göre, BM çerçevesinde federal çözüm önerisi dışında burjuva çözüm önerileri de var. Daha da önemlisi, devrimci çözüm önerileri de var. 


AKEL ve CTP, en gerici burjuva çözüm önerisinin, yani en büyük emperyalist güçlerin hegemonyası altındaki BM tarafından yapılan çözüm önerisinin peşinde koşmaktadır. Üstelik bunu yaparken, federal bir çözüme yönelik aralarındaki farklılıkları olsun giderecek bir çalışma içine girmeye de hiçbir şekilde yanaşmamaktadırlar.

 

27 Eylül 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar