CTP ve AKEL (2)

CTP ve AKEL barışın ve çözümün öncü partileri olmak istiyorlarsa, ille bir burjuva çözüm peşinde koşmak yerine, Kıbrıs'ın ve Kıbrıs halkının ortak çıkarlarını gözetecek bir çözüm çerçevesi oluşturmaları mümkündür. BM çerçevesindeki çözüm planları, Kıbrıs halkının değil, Kıbrıs'ı hegemonyası altında bulunduran emperyalist büyük güçlerin çıkarlarını gözeten çözüm planlarıdır.

CTP ve AKEL, önce Kıbrıs sorunu için ortak bir çerçevede anlaşsınlar. Bunu başarmaları halinde onlara desteğimiz tam olur. Şu andaki gibi, CTP garantilerden yana, AKEL garantilere karşı, ve daha başka muhtelif konularda CTP Türkiye çizgisinde, AKEL AB çizgisinde kaldığı sürece, bunlarınki sahte barış taraftarlığıdır ve statükoyu güçlendirmekten başka bir sonuç doğurmaz!

Talat ile Hristofyas'ın aynı dönem içinde toplum liderliği yaptıkları bir ortamda bile ortak bir anlaşmanın çerçevesini oluşturmayı başaramayan bu iki partinin geçen hafta yaptıkları görüşmenin amacı neydi? Oluşturduklarını iddia ettikleri ortak çalışma grubunun hedefleri nelerdir?

Adanın kuzeyinde de güneyinde de seçim havası esmektedir. Kuzeyde 25 Aralık'ta yerel seçimler yapılması planlanıyor. Güneyde de Şubat 2023’te başkanlık seçimleri var. Kanaatimce, CTP ve AKEL birbirlerine seçimlere yönelik kitle desteği sağlamak, gerileyen kitle desteklerini güçlendirmek için halka şirin görünmek amacıyla bu toplantıyı yapmıştır. Bu toplantıda alınan kararların çoğu, geçmişte olduğu gibi lafta kalmaya mahkumdur. Çünkü bu iki parti, barış konusunda, ne halkımıza karşı ne de birbirlerine karşı samimi olmayıp, iki yüzlü bir politika izlemektedir.

Yapılan açıklamaları dikkatle inceleyen herkes bu iki yüzlülüğü görebilir.

 

1 Ekim 2022, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar