Kıbrıs sorununa "gerçekçi" çözüm...

Geçen gün (16/07/2021) Kıbrıs sorununa çözüm talep eden bazı barış yanlısı örgütler bir bildiri yayınladılar. Adamızda yıllardan beri sürüp giden çözümsüzlüğe, bu durumun yarattığı silahlanmaya ve gerginliğe, ekonomik sıkıntılara ve sürekli savaş tehdidi altında yaşıyor olmamızın kabul edilemezligine dikkat çektiler. Kıbrıs'ta barışın sağlanmasının ve adamızın yeniden birleştirilmesi gerekliliğinin altını çizdiler. 

Buraya kadar söylenenlere katılıyorum... Doğru ve yerinde tespitler.

Ama bu açıklamayı yapan barış yanlısı örgütlere göre, özlenen barışı sağlamanın tek gerçekçi yolu var, o da BM çerçevesinde önerilen iki bölgeli, iki toplumlu ve siyasal eşitliğe dayalı federal çözüm! Bunu elde etmek için de iki toplum liderlerine toplumlararası görüşmelere dönmeleri için çağrı yapıyorlar!

İşte bu noktada ipler kopuyor! Kıbrıs sorununu çözmek için BM tarafından oluşturulan çerçevenin dışında başka bir çözüm seçeneğimiz yok mu yani? Üstelik de önerilen federal çözüm için iki toplum liderinden medet ummak ne kadar "gerçekçi"?!

Kıbrıs halkının barış güçlerinin BM çerçevesi dışında çözüm seçenekleri elbette vardır.... Çözüm için iki toplum liderinden medet ummak yerine, her ikisini de devre dışı bırakmak zorunda olduğumuzu anlamadığımız sürece çözümsüzlükle yaşamaya devam edeceğiz.

Adanın iki tarafındaki barış güçlerinin kelimenin tam anlamıyla "gercekçi"bir çözüm çerçevesi oluşturması mümkündür. Bu çerçeve oluşturulmalı ve ilgili tüm taraflarla Birleşmiş Milletler'e sunulmalıdır. İki toplum liderinin anavatanlar ve Anglo-Amerikan emperyalizmi ile AB emperyalizminin çıkarları doğrultusunda, masaya birbirine tamamen zıt öneriler koyduğu bir ortamda barış mümkün değildir. Böylesi çabaların statükoyu güçlendirmekten başka bir yararı olamayacağına sürekli dikkat çekmekteyim.

Britanya’nın AB’den çıktığı bu uluslararası ortamda, BM çerçevesinde federal çözüm demek Anglo-Amerikan emperyalizminin Kıbrıs'ın kontrolünü tamamen AB emperyalizmine devretmesi anlamına gelmez mi? Peki bu mümkün mü? Sadece bu olguyu tespit etmek bile "tek gerçekçi çözüm" olarak takdim edilen çözümün hiç de gerçekçi olmadığını anlamamız için yeterlidir.

Kıbrıs halkının özne olmadığı, çerçevesi Kıbrıs halkının barış güçleri tarafından belirlenmemiş hiçbir çözüm önerisi gerçekçi olmayıp, statükoyu korumak ve güçlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Anglo-Amerikan emperyalizmini, AB emperyalizmini ve onların bölgesel iş birlikçileri olan Türk ve Yunan egemenlerini karşısına almayan, kısacası emperyalizmi karşısına almayan hiçbir çözüm önerisi "çözüm" getirmeyecek, bu nedenle de gerçekçi olmayacaktır.

Çoğumuzun aklına yatmasa da, önümüzde iki seçenek vardır: Ya emperyalist boyunduruk altında statükoya katlanmak, ya da barış için, anti-emperyalist bir içerikle mücadele etmek!

 

19 Temmuz 2021, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar