Siyasetle karışık futbol sohbetleri... (7) Kıbrıs Rum toplumunda futbol

Kıbrıs'ta futbolun 20. yüzyılın başlarında İngiliz Okulu'nda başladığını okumuştum. Zaten futbolun ana yurdu İngiltere! Futbolun bize, sömürgesi olduğumuz İngiltere üzerinden gelmesi çok anlaşılır bir olay.

Futbol İngiltere üzerinden sadece Kıbrıs'a değil, tüm dünyaya yayıldı. Kıbrıs'ta, İngiliz Okulu'nda başlayan futbol etkinlikleri giderek kurumlaştı ve 1934 yılında KOP (Kıbrıs Futbol Federasyonu) kuruldu. Lefkoşa Türk Spor Kulübü (sonradan Çetinkaya Türk Spor Birliği) KOP’un kurucu üyeleri arasındadır. KOP’ta Türk takımları olarak Çetinkaya (1.ligde), Gençlik Gücü, Mağusa Türk Gücü, Doğan Türk Birliği, ve Larnaka Demirspor (2.ligde) vardı.

1941-49 yılları arasında yaşanan Yunan iç savaşı sırasında, kilisenin de etkisiyle, APOEL kulübü 23 Mayıs 1948’de tüm spor kuruluşları ve özellikle futbol takımlarını, iç savaşta faşist kraliyet güçleri lehine bir bildiriye destek vermeye zorladı. Bunu kabul etmeyen oyuncuları da kulüpten attı. Bunun üzerine bir araya gelen bazı ilerici sporcu ve sporseverler, 4 Haziran 1948 tarihinde Omonia’yı kurdular. Aralık 1948’de Omonia önderliğinde bir araya gelen Nea Salamina, Alki Larnaca ve Orfeas Nicosia kulüpleri, Kıbrıs Amatör Futbol Federasyonu'nu kurdu. Bu kulüpler o yıllarda Kıbrıs işçi ve emekçi kitlelerini temsil etmekte ve Yunan iç savaşında da anti-faşist yurtsever güçleri desteklemekteydi. Kıbrıs yeni tanıdığı bir spor alanında sınıf mücadelesine girmiş oluyordu. Omonia, Kıbrıs Amatör Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen müsabakalarda 4 kez lig şampiyonu ve 5 kez de kupa şampiyonu oldu. 1953 yılında tüm takımlar yeniden KOP çatısı altında bir araya geldi.

(...devamı)

 

3 Temmuz 2021, Avrupa gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar