Siyasetle karışık futbol sohbetleri... (5) Çetinkaya

Ben çocukluğumdan beri futbolu severim. İlkokul yıllarımdan beri okuduğum okullarda ve Samanbahçe'de futbol keyfi yaptım. Çok yetenekli bir oyuncu olduğum söylenemez... Samanbahçe'de top oynadığım arkadaşlarım arasında, benden üç dört yaş büyük olan ve sonradan Çetinkaya'nın en iyi center halfları (şimdilerde libero deniyor sanırım) arasına ismini yazdıran Tözünn Tunalı da vardı.

Çocukluğumdan beri Cetinkaya'cıyım. Çetinkaya Türk Spor Kulübü'nün binası evimizin bulunduğu Samanbahçe mahallesine yürüyüş mesafesindeydi. Arkadaşlarla zaman zaman oraya gider, pinpong (masa tenisi) oynardık. Ayrıca binanın ana salonunda sergilenen ve Çetinkaya'nın başarılarını gösteren kupaları incelerdik. Bu kupalar arasında üç tanesi diğerlerine nazaran daha büyük ve havalıydı. Büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla, bu kupalardan ikisi 1955 yılından önce Çetinkaya'nın Rum, Türk, Ermeni, Maronit, tüm Kıbrıs toplumlarının temsil edildiği KOP Federasyonu'na bağlı futbol liglerinde kazanılan kupa şampiyonası kupaları; biri de lig şampiyonluğu kupasıydı. Müzenin diğer değerli ödülü de yine aynı dönemlerde kazanılan PAKKOS sildiydi. 

Çetinkaya 1934 yılında Kurulan Kıbrıs Futbol Federasyonu'nun (KOP) 1. ligindeki tek Türk takımıydı. Çetinkaya, kendisinden önce kurulmuş ve başarılı sonuçlar almış Lefkosa Türk Spor Kulübü ile Türk Spor Esnaf Ocağı Çetinkaya kulüplerinin birleşmesiyle oluşmuş bir kulüptü. KOP’a üye olan ilk Türk kulübü Lefkoşa Türk Spor Kulübü'ydü. Kıbrıs'ta futbolun kurumlaşmaya başladığı dönemde kurulan en önemli kulüpler, ait oldukları topluma vurgu yapan isimler almıştı: Kıbrıs Türk toplumunda Lefkoşa Türk Spor Kulübü, Rum toplumunda da Lefkoşa Yunan Spor ve Futbol Kulübü - APOEL(Athletikos Podosferikos Omilos Ellinon Lefkosias)... Büyük takımlar arasında etnik kimliğini adına kazımayan tek takım 1948 yılında kurulan Omonya idi. Tam adı Lefkoşa Omonya Spor Kulübü'dür (Athletikos Sillogos Omonias Lefkosias). Omonia birlik ve dayanışma anlamına gelmektedir... 

 (...devamı)

26 Haziran 2021, Avrupa gazetesi


Yorumlar

Popüler Yayınlar