Halkımızın Sağlığı İkiyüzlü Siyasilere Terk Edilemez!

Dünya çok ciddi bir salgın hastalıkla karşı karşıya. Neredeyse bir çok önemli ekonomik ve sosyal faaliyetler durmuş veya ertelenmiş durumda. Çin’de durumlar malum! Avrupa’da ciddi bir panik var. ABD Avrupa'dan hemen hemen tüm uçak seferlerini iptal etti. İtalya’nın tamamı karantinada. İngiltere’de, Hollanda’da, Almanya’da salgın hızla yayılıyor. Dünya hastalığın yayılmasını önlemeye çalışıyor.

Okulların tatil edilmesi, uçuşların ve neredeyse tüm sosyal etkinliklerin iptal edilmesi ekonomide çok büyük zararlara yol açmaktadır. Kamuda çalışanların en azından sabit maaşları var. Ama özel sektör çalışanları ne yapacaklarını bilemez durumdadır. Çünkü özelde iş yoksa para da yoktur. Büyük sermaye çalışanlarını ücretsiz izne çıkarmaya veya işten çıkarmaya hazırlanmakta. Küçük esnafın hali zaten malum! Onlar da az sayıdaki çalışanlarını ödeyememe sorunuyla karşı karşıya.

Böylesine insani bir konuda iki taraf ele ele verip sorunu göğüslemeye çalışmak yerine, yine dalaşmayı seçerek ortak hareket etme niyetinde olmadıklarını gösterdiler. Kıbrısımız'ın iki yarısını yönetme iddiasındaki dar kafalı siyasiler, halkın sağlığını düşünerek, doğabilecek krizi yönetebilecek önlemler almak, hastanelerin eksikliklerini gidermek yerine, birbirlerine karşı siyasi manevralara giriştiler. Hastalığın yayılması halinde ne güneyin ne de kuzeyin hastanelerinde yeterli solunum cihazı yoktur. Ne yapılacağını bilen yeterince eğitimli personel yoktur!

Güneyde Anastasiades, uzmanların salgına karşı önlem alınarak geçişlerin kontrol altında yapılması tavsiyelerine rağmen, dört geçiş kapısını kapattı. Kuzeyde de Tatar-Özersay ikilisi, göze göz dişe diş mantığıyla, iki kapı daha kapattılar. Böylelikle 17 yıldır bu kapıları kullanan kırsal kesim halkına ciddi bir mağduriyet yaşatmaktadırlar. Kuzeyle güney arasında geçiş noktaları iki toplum liderinin onayıyla açılabiliyorken, kapılar tek taraflı olarak kapatılabilir hale geldi. Bu kabul edilemez!

Perşembe gün Akıncı, Corona virüsü salgınına karşı önlemlerin konuşulduğu bakanlar kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıdan ayrılmasından sonra, Tatar ile Özersay, iki geçiş noktasını daha kapattıklarını ilan ettiler. Bundan Akıncı'nın haberdar olmadığı iddia ediliyor. Eğer bu iddia doğruysa, böyle aşağılık bir siyasi tavır karşısında Akıncı’nın, "kapı kapatmadan haberim yoktu" açıklaması yeterli olamaz. Akıncı bu kararı geçersiz ilan etmeli, Vrysoulles ve Pirgo kapılarını açmalıdır. Hatta daha da ileri giderek, Anastasiades’in dört geçiş noktasını kapatma kararını da geçersiz ilan edip BM’yi de araya koyarak tüm kapıların kontrollü bir şekilde açılmasını sağlamalıdır.

Toplum içerisinden sağduyulu sesler de yükseliyor. Dr Ahmet Varış, "Bilimin ışığından ayrılmadan, toplumsal dayanışma içerisinde bu süreci atlatmaktan başka seçeneğimiz yoktur" dedi. Kesinlikle katılıyorum.

Adanın bütününde halkımızı koruyabilmek, gerekli önlemleri alarak krizi yönetmek üzere, her iki taraftan bilim insanlarımızdan oluşan bir kriz masası kurulmalı ve siyasetçiler susturulmalıdır. Halkımızın sağlığı ikiyüzlü siyasilere terk edilemez!

14 Mart 2020, Afrika gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar