Maraş Açılımı ve Metin Feyzioğlu

“Hukuki, Siyasi ve Ekonomik Yönleri ile Kapalı Maraş Açılımı” (!) konulu yuvarlak masa toplantısında yer alan üç önemli konuşmacının söylediklerini, cumartesi günkü köşe yazımda irdelemiştim.

Toplantıyı düzenleyen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun söylediklerini diğerlerinden ayrı olarak ele almak istedim.

Bir yönüyle KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemeyi amaçlayan bu toplantının esas amacının provokasyon oldugunu geçen yazımda belirtmiştim. Kıbrıs halkı üzerindeki baskıyı, işgali devam ettirmek ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra gerçekleşmesi beklenen beşli görüşmeleri sabote etmenin siyasal zeminini yaratmayı hedefleyen bu toplantıda, Maraş açılımının hukuki, siyasi ve ekonomik yönlerinin tartışılacağı iddia edilmişse de bunların hiçbiri tartışılmamıştır. Hukuki açıdan Maraş’ın Vakıflara ait olduğu tezi yeniden kaynatılarak önümüze sürülürken, siyasal açıdan hiçbir değerlendirme yapılmamıştır. Ekonomik yönleri ise, tamamıyle fantezi ve yalan vaatlerden oluşacak şekilde, sadece Feyzioğlu'nun konuşmasında dillendirilmiştir!

Feyzioğlu'na göre;

Kapalı Maraş oturumu stratejik bir çalışmadır. (Buna katılıyorum. Maraş'ın nasıl yutulacağının stratejik olarak ele alındığı bir çalışma olduğu söylenebilir).

Ankara'daki toplantıda (Kıbrıs’ta son söz toplantısı) değerlendirilen konularla ilgili derin teknik çalışmalar yapılmaktaymış! (Maraş'ın Vakıflar'a ait olduğunu belgelemek için gerçekten derin teknik çalışmalar gereklidir!)

Maraş açılımı Kıbrıs sorununu çözecek koç başıymış. (Bundan benim anladığım, Maraş’ın bir şantaj unsuru olarak kullanılması halinde Rum tarafına Ankara'nın istediği şekilde bir "çözüm"ün empoze edilebileceğidir.)

Bu nedenle “stratejik ekonomik açılım" yapılacakmış!

Metin Feyzioğlu bir hukukcu olarak herhalde ekonomiden anlayan çok iyi danışmanlara sahip olmalı. Kuzey Kıbrıs için şu öngörülerde bulundu:

1. Spor, ulaşım ve ticaret ambargolarının kırılması!

2. Türkiye'ye sıfır gümrük ürün satışı

3. Üçüncü ülkelerle direkt ticaret yollarının aranması

4. Kuzey Kıbrıs'ın üretim ekonomisine geçirilmesi

5. Kuzey Kıbrıs bölgenin Singapuru olacak!

6. Mesarya teknolojik tarım üssü yapılacak.

Cek cak'dan başka bir şey yok!

Bu ekonomik öngörülerin Maraş açılımı ile doğrudan ilgisi yok aslında. Maraş açılımı olmadan da niyet varsa bu yönde adımlar atılabilir. Ama siz tarihte sömürgeci bir gücün sömürgesinin bu kadar kalkınmasını teşvik ettiğini, sömürgesine böylesi olanaklar sağladığını gördünüz mü?

Bugün Kuzey Kıbrıs'ın ürünleri Türkiye'ye sıfır gümrükle giremiyorsa bunun sorumlusu AB mi, ABD mi?

BM kararlarını hiçe sayarak Kuzey Kıbrıs’a yasa dışı nüfus yığan, Rumlara ait tapulu malları, mülkiyet hukukunu çiğneyerek, taşıdığı nüfusun üstüne geçiren Ankara hükümetleri, Kuzey Kıbrıs'tan maydanoz ithalatına bile engel olurken, şimdi burayı Singapur yapacaklarmış!

Kuzey Kıbrıs'ta belediyelerin bir veya ikisi hariç hepsi iflas halinde. Personellerinin maaş ve sosyal haklarını bile ödeyemezken, hükümetin günlük işlerini yürütebilecek bütçesi yokken, TC-KKTC protokolü çerçevesinde Kıbrıs'a aktarılacak fonlar bile aktarılmazken, ufak at da civcivler de yesin dersek ayıp etmiş olur muyuz?...


25 Şubat 2020, Afrika gazetesi

Yorumlar

Popüler Yayınlar